Saturday, January 29, 2011

pisang boleh menyebabkan cancer? read this!


ah lama saya simpan email pasal pisang ni dalam inbox. mula ingat malas nak foward sebab rasanya macam ramai dah tahu. tapi baru-baru ni macam ramai pula orang memperkatakan tentang pisang.

kali ni, tak sempat nak kaji betul ke tak berita ni. tapi, untuk langkah berjaga-jaga, sila baca ye :)

ok, semua orang suka makan pisang kan? nak pulak kalau goreng panas-panas, tak pun buat cekodok ke...urmphhhh...sodap~ lepas tu kalau pergi beli pisang, nak yang cantik-cantik je..itam-itam tanak kan..hamboi. memilih naa..ok. here comes the part where u have to be extra careful.

ada sumber yang mengatakan bahawa sesetengah pisang yang masak ranum, yang dijual di hypermarket tu cantik-cantik sebab 'dipaksa masak'. pisang ni direndam dengan Carbide. maka, bila Carbide tu meresap masuk ke dalam pisang, bila kita makan pisang tadi tu, kemungkinan untuk dapat cancer, dan sakit-sakit lain amatlah tinggi dengan kebarangkalian 0.95. --> cheewah. kebarangkalian tuh. ;) lagi teruk kalau carbide berlebihan, ia boleh menyebabkan tumor.

so, macam mana nak tau pisang yang kene rendam dengan carbide ni? lebih kurang macam ni la.
- warna: kuning lemon
-tangkai: hijau
-kulit pisang: kuning cantik tanpa sebarang tompok hitam



pisang masak tulen pula yang macam ni la..
- warna: kuning pekat/ kuning gelap
- tangkai: hitam
- kulit pisang: kuning dengan tompok-tompok hitam


bahaya ke Carbide tu? ha..google la sendiri. malas nak tulis. haha. sahih ke tak berita ni, wallahualam. but, just take precaution and bare in mind regarding this matter when u wanna buy banana at the market. ok?


ps: kalau kamu nak baca macam mana carbide tu boleh jadikan pisang tu masak, atau macam mana pisang tu boleh bahayakan kesihatan kita, message kat saya ye through facebook ya.. nanti saya emailkan.

pps: happy holiday people! and happy Chinese New Year to all my classmates and all my PLKN friends. yup. i know u guys read my blog. gotcha!

No comments:

Post a Comment