Thursday, January 27, 2011

tulang rapuh. ouch!


kita selalu makan apa sahaja yang kita nak kan? tapi kita selalu lupa apa yang badan kita nak..kan?semalam saya dan beberapa orang gadis comel pergi la ke makmal nutrisi, dekat aras 1 bangunan biologi. pergi pun sebab gadis-gadis comel tu la. ajak pergi check osteoporosis.

mesti ramai yang kata " alahhh..muda lagi kot. baru 22/23 tahun. chill lah~ osteoporosis tu kan untuk orang tua-tua yang dah kerepot" hoi. sedapnye mulut cakap. jangan. jangan. jangan. jangan cakap macam tu.

salah seorang gadis semalam tu rasa dia dah minum susu cukup semua, tapi bila check, bacaan dia adalah -0.** . wuuu. well, this is still considered normal, tapi dah quite risky la. kalau baru 22 tahun, dah -ve, nanti kalau dah tua, macam mana?


arrow tu tunjuk cream ultra sound. macam nak check baby tu.
*kaki makcik yang mana la saya amek gambar ni*

ni mesin dia. tah hape nama tah. tak perasan.


bacaan dia tengok dekat T-score tu.


ni kad bacaan dia. tapi tak clear sangat laa.

bacaan dia mudah. antara 1 hingga -1. kalau 0 tu tengah-tengah la risk untuk dapat osteoporosis semasa tua. nanti kalau ada masa, kawan-kawan check la yeh. untuk students UKM, pergi la check. tak kena bayar pun.




ps: when was the last time u care about your body? think.
pps: kalau nak tulang sihat, minum Low Fat Milk. jangan minum Full Cream Milk.

No comments:

Post a Comment