Saturday, March 19, 2011

"the radiation is serious enough to kill people"

the title sounds..very..erm..scary huh? but that's the fact that we need to face.

kamu tahu apa yang terjadi pada 26 April 1986?
kamu pernah dengar Chernobyl disaster?
kamu tahu incident yang berlaku dekat Three Mile Island?


Photo: Two-headed Calf
mutation yang berlaku 3 tahun selepas insiden di TMI

Latest study reveals larger-than-thought Chernobyl effects
kesan Chernobyl disaster.

Chernobyl disaster adalah satu insiden nuclear disaster yang paling teruk dalam sejarah. ia melibatkan nuclear power plant juga, macam di kes di Jepun. nak tahu kesan Chernobyl ni? meh tengok dekat SINI. apa pula yang berlaku dekat Three Mile Island? nuclear accident juga. radiasi menyebabkan mutation.

nak lebih tahu, sila Google. semua maklumat di hujung jari.

tapi, apa kaitan dengan kes di Jepun?
berita ini saya baca semalam. kamu tahu apa tajuknya?do read it people.
mungkin seperti yang dilaporkan oleh pakar nuklear, Prof Datuk Dr Sukiman Sarman, radiasi yang bocor tidak akan sampai ke ruang udara Malaysia kerana keadaan semasa dan perubahan cuaca. - Berita Harian, 18 Mac 2011. tapi, fikirkanlah keadaan saudara mara kita di luar sana, terutama sekali di Jepun. pakar juga menyatakan radiasi mungkin sampai ke Britain dalam tempoh dua minggu.

as for Japan, u did a very, very good job already. let's pray kejadian lama tidak berulang kembali. semuanya kuasa yang Maha Esa. bagi kita yang berada di Malaysia, ada 2 perkara yang kita boleh lakukan. pertama, bersyukurlah dengan keadaan di Malaysia. bersyukurlah perkara ini tidak berlaku di negara kita. bersyukurlah Allah telah beri kita peringatan. kedua, berdoalah. berdoa untuk saudara mara kita di mana sahaja mereka berada, terutama di Jepun.

that's the least we can do.


No comments:

Post a Comment