Wednesday, May 11, 2011

resepi: strawberry jam

ok. cara paling mudah, of course beli je satu balang kat kedai. tapi tak thrill la hidup kan?


so, katakanlah bila dah kawen nanti, anda nak buat jem, tapi takde blender sebab tade sape kasi blender sebagai hadiah kawen, so, kite buat cara manual je la yeh.

1- potong stroberi ni nipis-nipis.

2- masak atas kuali/pan. susun cantik2. pastu selang seli dengan satu layer gula.

3. agak2, dah sebati gula ngan stroberi tu, kacau kasi rata, then make another layer and so on. bila dah siap, camne la ghopenye.


ok. dah. tu je untuk sesi masakan mudah hari ini. selamat mencuba :)

oh! lupa. kaedah yang sama boleh digunakan pada buah oren atau epal atau aprikot.

No comments:

Post a Comment