Tuesday, August 9, 2011

resepi: sambal tempe ikan bilis.



berita hari ni mengisahkan ada orang meninggal lepas beli juadah berbuka. apa yang saya perhatikan, orang yang berniaga di bazaar ramadhan sekarang ramai sangat dah tak jujur. so, saya sarankan kepada ibu-ibu di luar sana, ambillah masa sikit untuk masak. demi kesihatan anak-anak.


and kat sini saya nak share satu resepi mudah. saaaaaaaaaaaaaaaangat mudah. orang Johor mesti tau punyaaaaaaa kan? kan?


SAMBAL TEMPE IKAN BILIS




bahan-bahan:


8 keping cili kering
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sepeket/sebungkus tempe
segenggam kacang tanah (lebih pun tape)
segenggam ikan bilis (lebih pun tape)
3 sudu gula
1 camca garam
asam jawa




cara-cara:


1) potong tempe halus. biarkan tepi.
2) blend cili kering + bawang merah + bawang putih (untuk lebih pedas, tambahkan kuantiti cili)
3) goreng tempe.
4) goreng kacang tanah.
5) goreng ikan bilis.
6) tumis cili . masukkan gula + garam + asam jawa.
7) bila dah sebati dan pekat sedikit, tutup api. masukkan tempe + ikan bilis + kacang tanah yang telah digoreng. gaul sebati.




** boleh juga masukkan sambal sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk yang berisi bahan gorengan tadi. lebih mudah untuk budget kuantiti sambal*


***ada jugak orang panggil sambal goreng, tapi kalau orang Jawa, sambal goreng tu lain.




selamat mencuba :)


No comments:

Post a Comment