Thursday, December 15, 2011

facebook berwajah baru: timeline

pagi ni duk kecoh kat fesbuk yang Mark Zuckerberg ada buat pembaharuan.  nama konsep yang digunakan ialah Timeline. nama penuhnya ialah Facebook Timeline. 

disebabkan sifat inquiri ( inquiri : rasa ingin tahu  *sila rujuk buku teks sejarah sekolah menengah ) yang tinggi, maka, saya pun godeh la link FACEBOOK TIMELINE tu. nak usha gak kan?

well, inilah hasil peng'usha'ran saya. *sila jangan gunakan bahasa ini dalam karangan bahasa melayu. do click on the pics to get a better view.


hasil 1: dah nama pun timeline. mesti la ada timeline kat tepi tu. dari lahir sampai sekarang.  so, bagi mereka yang nak mengimbau kenangan masa lampau, senanglah. tayah click 'older posts'. just click on the date.


hasil 2: privacy setting tetap sama. macam saya, saya suka private tags + tagged photos. so, bila saya check dekat 'view profile as ......', gambar-gambar saya masih lagi private to public. so, no worries on that :)


hasil 3: gambar kita yang dah di tag dengan sipolan A, sipolan B dan sipolan C, akan di'compile'. adoi. maaf ye, bahasa agak rojak sedikit.


hasil 4: gambar kita dulu-dulu yang dah di tag tu, fb akan susun ikut album. jadi, senang sikit la kalau nak carik gambar.


hasil 5: ada sesetengah orang tak berapa faham tentang konsep timeline ni. apesal ade column kat kiri? pastu ade pulak column dekat kanan? okay. sebenarnya, kalau anda nampak, ade line biru dekat tengah-tengah page. dan column di kiri dan kanan tu disusun ikut tarikh dan masa. 
*sila tengok arrow merah dan bulatan ungu.


hasil 6: beginilah rupa 'notifications' kita nanti. bezanya, dia lebih spesifik tentang komen yang kita terima dan berikan.



jadi, kalau nak lebih faham, sila klik kat atas tadi tu ye. overall, for be personally, features baru ni maybe akan menyebabkan seseorang tu lebih expose to the public. tapi kalau nak expose-expose ni,  maybe you can just private the whole thing la. 

okay. selamat buat cover page untuk facebook kamu. haha ;D 

No comments:

Post a Comment