Tuesday, July 31, 2012

resepi: popia udang special!

weehee. lepas tengok rating search dekat blog ni kebanyakkannya pasal resepi, terus melompat-lompat nak share resepi lagi :)

so, kalau perasan, resepi lepas-lepas semua yang simple kan? kali ni agak renyah sikit, but really worth it! resepi ni adalah resepi warisan. ecewahhh ;D tapi betul. memang special dari mak saya. tak percaya? jom try buat! :D

BAHAN:

2 batang carrot
1 biji sengkuang
1 cekak kacang panjang (approx dalam 15 batang)
1/2 kg udang (approx dalam 30 ekor)
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu kecil udang kering
4 biji telur
1 tin jagung
1 bungkus kulit popia (40 keping)

CARA-CARA:

1) 'blend' semua bawang merah + bawang putih + udang kering. put aside.
2) parut carrot + sengkuang. potong kacang panjang pendek-pendek. put aside.
3) masak udang (yang telah dibuang kulit dan dipotong kecil) bersama sedikit gula + garam.
4) setelah udang kemerah-merahan, masukkan kacang panjang. masak sehingga kacang panjang menjadi agak lembut.
5) masukkan bahan yang telah di'blend' + hirisan carrot dan sengkuang + telur + jagung. gaul rata.
6) tutup api setelah naik bau.
7) masukkan inti dalam kulit popia :D

so, rupa inti popia tu lebih kurang macam ni lah.

dan jangan risau-risau. i know some of you yang tak pernah masak popia maybe kurang pasti macam mana nak lipat dia kan? dun wori mori. i'll teach you how eh.

so, firstly, letak inti tu kat tengah-tengah.

gulung macam ni.

lipat bucu tepi tu ke dalam macam ni.

taraaaaaa! da siap. senang kan? :)

ready to eat. selamat berbuka puasa!


ps: selamat mencuba!
pps: macam nak letak resepi kuih raya. tapi tengoklah kalau rajin.

No comments:

Post a Comment