Sunday, October 7, 2012

Taken 2: sengaja atau kebetulan?

dah tengok Taken 2? i did. how was it? ermmm. hard to say.


secara keseluruhannya, it was a good movie. ada elemen keluarga, kasih sayang, aksi, etc. tak lupa juga kepada pemilihan pelakon yang melakonkan watak dengan sangat bagus. 

isu yang timbul ialah apabila kita melihat cerita ini dari satu pandangan sudut yang lain, iaitu sudut keagamaan.  i'm okay with the storyline, it's just i don't like the way they portray the enemy as muslims. yes, they are muslims who seeks for revenge, but it's just not right. dalam Taken, orang jahat menculik anak Mills, dan Mills terpaksa menembak mereka demi menyelamatkan anak perempuannya. so, dalam Taken 2, family kepada mereka yang ditembak itu mahu menuntut bela atas kematian anak mereka. 

jadi, orang jahat yang digambarkan sebagai orang Islam ni membuat plan menculik dan mencederakan Mills dan isterinya. dan dalam Taken 2 ni juga, ia akan membawa anda menyelami perasaan Mills. siapa tak sayang anak dan isteri sendiri kan? like obviously all the audience will be on the side of the good party. right?

so, somehow cerita ni seolah-olah menceritakan betapa teruknya orang Islam, membuat aktiviti menculik anak dara, menjual di kedai pelacuran, membunuh, etc.etc. kalau tak nampak sangat unsur keagamaan tu tak pe jugak, tapi dalam Taken 2 ni sahaja dekat 3-4 kali jugak ada laungan azan, ada pengucapan salam dan paling jelas, dilakonkan di negara Islam. Allah.

adakah ini propaganda Yahudi? atau tak sengaja? Allahualam. so, if u ask me is this a good movie? this is my answer.


2 comments:

  1. Agree with you Cika. Though the film was super awesome, somehow being in the cinema makes me feel like I am not with Islam....

    Maybe it was my fault, I wasn't paying attention pon during trailer and what not. Sbb overexcited dgn gaya Liam Neeson yg cool..

    May Allah forgives us..

    ReplyDelete
  2. cika like seriously tak pernah tau pun kewujudan cite ni. kawan yang paksa nak tgk. time tu tak tau pun pasal Taken yang first. tapi time nak tgk tu, ada org cakap cite ni kontroversi. so, tu yg nak tgk jugak part mana yang katanya kontorversi tuh.

    yeah, sumtimes kita tak leh nak percaya rumors sgt selagi tak tgk dgn mata sendiri kan?

    ReplyDelete