Monday, December 31, 2012

resepi: Hash Brown - improvised version!

haaaaaaa. duluuuuuu-duluuuuuuu masa url blog ni masih 'kambenggurunsahara.blogspot.com', dekat keywords tu baaaanyak sangat yang visit sebab nak search for resepi hashbrown. tapi resepi tu macam aa kureng sikit. so, sekarang saya dah jumpa resepi baru. wallllaaaaa :D


it's more or less the same ingredients, cuma caranya sedikit berbeza. so, shall we start rock on roll?


Hash Brown aka Potato Latkes.

Bahan-Bahan:

2 biji kentang
1 biji bawang besar
30 g tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1 biji telur
sedikit garam
serbuk lada hitam/serbuk cili

Cara-cara:

1. Grate potatoes and onions ( bawang tu optional. in my case, i tak suka, so i tak letak. hihi ).

2. Letakkan di dalam tapis dan buang sebanyak air yang mungkin ( tekan kuat-kuat ). kemudian, keringkan kentang dan bawang tadi di atas tuala bersih atau atas tisu dapur.

3. Sesudah itu, pecahkan sebiji telur dan gaulkan dengan ~ 30g tepung gandum dan sedikit tepung beras untuk menjadikannya rangup. tambahkan sedikit garam dan sedikit chili flakes ( alaaa..ambil yang chili Dominos punya tu aja ) atau serbuk lada hitam untuk menambah perasa.

4. Goreng di atas frying pan. dah siap! senang kan? :)


selamat  mencuba ;D


credits: A Year Full of Recipes.

No comments:

Post a Comment