Tuesday, March 4, 2014

RESEPI: strawberry cheese cake

Kali ni nak share resepi yang simple punya simple punya simple. Sapa suka cheese cake, sure suka resepi ni.

Okay, bahan-bahan seperti di bawah.

Untuk base:

- 20 keping biskut cream crackers/ weetameal (agak-agak cukup untuk buat satu layer biskut kat bawah tu)
- 50g mentega yang dicairkan
- 1 sudu besar brown sugar ( kalau nak manis. Tapi kalau guna biskut Weetameal tu, tayah letak pun takpa)

Untuk cake:

- 250 g cream cheese (equal to 1 bunjut cream cheese)
- 3/4 susu pekat manis
- 1 sudu besar jus lemon
- sebiji telur

Untuk topping :

- jem + buah strawberry

Cara-cara:
1) blend biskut. Gaulkan dengan mentega yang dah dicairkan. Ratakan dalam aluminium pan.
2) lapiskan satu layer jem strawberry (optional)
3) campurkan cream cheese, susu pekat, telur (dikacau sedikit) dan jus lemon ke dalam blender. Blend sehingga benar-benar sebati.
4) tuang di atas lapisan biskut tadi. Masukkan ke dalam oven yang sudah dipanaskan terlebih dahulu.
Suhu mestilah antara 180-200 degree celcius selama 30-40 minit.
5) setelah masak, biarkan pintu oven terbuka selama 15-20 minit.
6) tuangkan buah strawberry yang telah dipotong dadu kecil-kecil.
7) masukkan ke dalam fridge selama 3-4 jam.
8) hidangkan bersama sos strwberry ( homemade and optional)

Ni aja gambar yang sempat snap. Lain semua dah habis licin dalam masa 10 minit. Hehe

Selamat mencuba! :)


No comments:

Post a Comment