Monday, April 13, 2020

Resepi: Kuey Teow Kungfu Simple



So, ini menu kita harini. Kuey Teow Kungfu yang teramat mudah dan sedap! Mari kita tengoknbahan-bahan yang diperlukan:



Semua ni cukup utk makan 3-4 org.

1) Kuey Teow

• 1 paket kuey teow
• 3 biji telur

- celur kuey teow . Agak dah lembut sikit, toskan mcm dalam gambar.
- lepas tu, ambil satu mangkuk ikea, letak la portion yang nak makan . Saya buat satu mangkuk tu guna setengah biji telur. Gaulkan telur dgn kuey teow tu, masak la dalam kuali.
- Jadi la macam ni:


- 1 paket tu dapat lah dalam 6-7 keping gitu. Ikut saiz yang nak makan tu. Kalau buat kecik-kecik, banyaknlah dapat :)

2) Kuah Kungfu

Bahan-bahan:

• udang besar 6 ekor ( saya belah 2 sebab anak-anak masih kecik)
• sotong 3 ekor
• Fishball 3-4 biji
• bawang putih dalam 2-3 ulas. Cincang halus
• carrot sikit
• cili merah separuh batang
• sayur pak coi sikit
• Tepung jagung 1 sudu besar

- Tumis bawang putih, cili. Masukkan sayur carrot dan pak coi. Masukkan air dalam 2 cawan. 
- Baru masukkan udang, sotong dan fish ball. Perisakan dengan secukup rasa.
- Agak-agak dah puas hati dengan rasa, tuangkan air bancuhann tepung jagung sehingga dapat kelikatan yang sesuai.

Siap!




No comments:

Post a Comment