Monday, April 13, 2020

Resepi: Pudding Caramel



1) Caramel

Bahan-bahan:

•2-3 sudu besar gula kastor
• air dalam 2-3 sudu besar

- panaskan gula dalam loyang. Dah agak-agak berubah warna jadi perang, masukkan sedikit air supaya tak terlalu likat. Put aside. Kasi sejuk.


2) Puding

Bahan-bahan:

• 1 cawan susu pekat
• 2 cawan susu cair (Dutchlady freshmilk)
• 3 biji telur
• vanila satu sudu kecil

- Blend semua bahan di atas dalam blender. Bila blend, dia akan jadi lebih halus. I prefer that kind of texture instead of lobang-lobang 😅 ( boleh tengok gambar keratan rentas dia)
- Tuang dalam loyang tadi. Tapis buih-buih. 
- Masak dalam oven pada suhu 175-200 degree selama 1 jam.

Siap.


 Walaupun rupa dia tak berapa cantik tapi rasa dia memang sedap lemak :)

No comments:

Post a Comment