Tuesday, April 26, 2011

sambung master ke tak?

after habis final sem, semua orang pun dah sibuk-sibuk tanye:

"eh, kau sambung master tak?"
"eh, kau sambung master kat U mana?"
"eh, kalau nak sambung master, coursework ke research lagi bagus ha?"
"eh, kau sambung master amek apa?

lepas tu kalau jawab " tak, aku tak sambung master", dengan serta merta muka si penanya akan berkerut, mata terbeliak macam aku kata " aku dah ade anak 2 ".

durhhhhhh. sukati la nak sambung ke tak. cepuk mau?



either way, dua-dua ada kelebihan masing-masing. kenapa saya cakap macam tu? sebabnya sekarang dalam fikiran saya hanya satu. 'Dunia dah akhir zaman'. maksudnya, kalau kita asik melagho je, asik leka je, bilanya kita nak tambah amalan sebagai bekal? *ni cakap untuk diri sendiri* setiap hari kita cakap "solatku, ibadahku, HIDUPKU dan MATIKU hanyalah untukMu". tapi gaya kita jalani hidup tak macam tu pun? semakin hari semakin dekat kita dengan kematian kita. tapi semakin hari makin bertambah pulak dosa. hurm. jom kita muhasabah sekejap.

sambung master basically means sambung pengajian. sambung tuntut ilmu. bukan ke tuntut ilmu tu ibadah? sehinggakan ada yang mengatakan jika kita meninggal semasa menuntut ilmu dikira mati syahid. *part ni tak sure, tp rasanya betul kot* kalau betul, betapa besarnya rahmat Allah beri kan? haaa. jadi, mari sambung master.

tapi, kenapa saya tanak sambung master? sebab saya nak belajar ilmu lain. ilmu yang tak perlu berguru secara formal. ilmu yang mana boleh dipelajari dari orang yang lebih berpengalaman dalam kehidupan yang pancaroba. ilmu memasak, ilmu cucuk tanam. ilmu hias rumah. jadi anak yang baik, jadi isteri yang solehah. mungkin ilmu ni tak memberi sijil dan pengiktirafan dalam hidup, tapi, kalau hidup macam ni boleh beri kebahagiaan, why not kan? tapi kalau ade rezeki, orang nak taja sambung master/PhD tu, amhamdulillah :)

menurut Hadis Riwayat Ahmad " apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang 5 waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), memelihara kehormatannya, serta mentaati suaminya, dia akan disuruh memasuki syurga mengikut mana-mana pintu yang dia sukai".

jadi, apa yang saya nak sampaikan di sini ialah, dua-dua jalan memberi kelebihan yang sama. in the end, your final destination tetap ingin masuk ke syurga. so, janganlah marah/ kutuk/ perli orang yang tak sambung master. janganlah kata orang tak sambung master ni kurang bijak, sebab tu tak mampu sambung. tak. mungkin dia memang berniat nak jadi isteri yang solehah, sapa tau?

maka dengan ini, jangan tanya saya lagi ye napa saya tanak sambung master LAGI buat masa sekarang.. jawapan dah ada kat sini :)

Saturday, April 23, 2011

dinner with lovely Geneticus

alhamdulillah. 21 April hari tu last paper. selepas menghadapi hari-hari yang mencabar dengan staf Pos Malaysia yang sangat mengecewakan, ditambah pula dengan exam paper yang sangat menguji kesabaran, malam tu adalah adalah malam pengubat segalanya. semua stress selama 3 tahun , segala jerit getir hilang. makan malam yang pertama yang sentiasa terpahat di hati.

kami telah memilih Bangi Golf Resort. tempat dia dekat-dekat dengan Hotel Equatorial Bangi. overall, puas hati la. tempat sangat cantik, kemudahan semua lengkap : ada surau, toilet yang bersih, bilik persalinan, bilik solek, bla..bla.. Bilik seminar pun lengkap dengan projektor, masakan pun not bad. harga? hmmm. maybe quite pricey, tp berbaloi- baloi~~. so, it is highly recommended la :)


*sila pasangkan lagu OST Sepi sebagai background*

fuhhhhhh. fuhhhhhhhhh. *tiup. tiup*

ha. gasak la korang. duk gaduh je.

love this pic! lepas makan, semua orang pun tido~~~~

congratulations Sim! study kat German elok-elok ye :)

with loviesssssssss

some gifts to all the Geneticus.



kepada semua rakan-rakan, mohon ampun dan maaf jika sepanjang perkenalan 3 tahun, ada terkasar bahasa, terguris hati, terjeling, terumpat, terkutuk, terpukul, tersepak, terketuk dan seangkatan dengannya. mintak halal makan minum ilmu semua ye :)

Tuesday, April 19, 2011

the reason why i love UKM so much


thanks UKM for the best present ever. i love u very much UKM (-_-)'


ps: mood dah lari balik kampung. camne nak jawab killer paper exam ari khamis ni?

Tuesday, April 12, 2011

template asik bermasalah je. menci.


tuka template kejap. template lama ada masalah.

tesis dah boleh jilid. but still, tak dapat puaskan hati semua orang. sedih. :(

exam ada lagi 2 subjek. harap dapat jawab dengan baik.

nak balik. nak jumpe eva. nak jumpa danial. lama sangat tak jumpa.

ni kali terakhir jumpa Eva

Friday, April 8, 2011

award lagi. sapa nak, meh amek.

orite. pending awards lagi. oh, kepada yang tag saya, maaf sangat sangat. tak sempat nak jawab soklan banyak-banyak tu. huhu.

1st award: daripada Farah Zamri, Stylish Blogger Award


tulis 7 perkara tentang diri kamu:

saya suka sangat sangat kartun Slam Dunk
saya suka main dart
saya suka sangat sangat kete Peugeot 206 bestari
saya suka wall/rock climbing
saya suka sangat sangat barang elektronik warna putih
saya suka Nokia C6
saya suka sangat sangat bunga kemboja :)


so, saya nak pass award ni kat:

pakcek biola aka wanje
kersani kasturi aka shuk


2nd award: daripada Raudhah, Setetes Embun Award


ape dia setetes embun ni eh? hahaha.

oh, sape nak award ni, meh amek meh. saya tak lokek.



apepun, tq farah+rau :) lap u lah!


Wednesday, April 6, 2011

how to perform well in your VIVA

viva finished oredy. how was it? don't ask. but there's one thing i can share with all of u.


the tips for viva : how to perform well

1. control your nervous.

semua orang akan rasa berdebar. biasa lah tu kan? cuma, try to make it less obvious. how? bagi yang muslim, amalkan bacaan selawat, doa permudahkan urusan, zikir banyak-banyak. bagi yang non-muslim, amalkan benda yang sama, cuma mungkin dengan gaya yang sedikit berbeza. ingat, hanya Dia tempat kita mohon pertolongan.

then, kawal pernafasan. tarik nafas dalam2, hembus. ulang beberapa kali. kalau rasa tak hilang jugak, cuba berlatih skrip di hadapan cermin supaya boleh lihat gaya kita. dengar suara betul-betul. cuba kawal supaya tidak bergetar. kalau bergetar, nanti pemeriksa tahu kita sedang gugup, dan mereka akan lebih ska tanya soalan yang pelik-pelik.


2. be confident

alamak! baru perasan salah taip. fakta salah. terlupa definisi istilah tertentu. hmmm. jangan risau. selagi kita cakap dengan yakin, muka pun tenang, pemeriksa tak akan tahu pun kesalahan kita. ---> bercakap dr pengalaman :D.

lagi satu, pemakaian! tu penting tau. pakai kemas. ni kalau tesis macam hape je, present pun duk tergagap- gagap. duk uuu aaa uuu aaa. dengan baju tak bergosok, lagi la sakit mata pemeriksa. first impression tu penting ye.


3. creative dalam menggoreng dan menghentam jawapan

hehe. ini adalah satu skill yang anda perlu develop untuk hidup. skill kelentong dengan nada konfident. sebenarnya, kadang-kadang pemeriksa tu tak tahu pun jawapan sebenar. dia saja je nak test camne cara kita jawab. so, goreng aje la. muke kene konfident. jangan "aaaa" tu banyak sangat. pastu senyum. konon-konon "yes! aku dapat jawab soalan kau" hehe. tp kelentong pun biala logik.


4. baca banyak bahan rujukan

tips yang ni, memang kene usaha la kan? takkan bangun-bangun tido, dah penuh ilmu di otak kan? anda masih perlukan pembacaan yang banyak untuk jawab sebarang kemungkinan yang bakal ditanya.


5. buat study group

study group ni untuk bangkitkan isu-isu yang mungkin ditanya. atau mungkin kita boleh berlatih present depan kawan-kawan kita dan minta mereka tanya soalan. atau pun, gunakan group ini untuk bincangkan segala apa yang tak berapa faham tentang istilah atau proses.


6. sleep well, eat well

last but not least, kesihatan kene jaga ye. pastikan malam sebelum present viva, anda mendapat tidor yang cukup, jangan makan makanan yang terlalu masam/pedas kerana anda mungkin akan sakit perut. minum banyak air.


rasanya, cukuplah kot. kalau anda buat semua di atas, dengan izinNYA, anda boleh jawab dengan baik. selebihnya, serahkan kepada yang Maha Esa. good luck and all the best :)


ingat lagi masa presentation ni nak kata "give a big CLAP", tapi tersalah sebut "give a big HUG". masa tu jugak boys semua bangun sebab nak HUG. hahahaha ;D


Sunday, April 3, 2011

fenomena Akademi Fantasia musim ke-9

semua orang sibuk buat post pasal ABPBH semalam. tape la. saya buat pasal AF. bukan nak cerita pasal performance, cuma nak cerita pasal tempat.

semua tahu kan Akademi Fantasia musim ke-9 ni dibuat di AEON AU2? ha'ah. kat kawasan umah saya tu. selama ni aman, aje Jusco tu. kete chill aje bawak. tapiiiiiiiiiii lepas AF ni buat dekat sini. mak aih. tetibe dibanjiri manusia. yang lawaknye, semua bende ade logo AF. dan baaaaaaaaaaanyak sangat guard dekat Jusco tu.haha.

tetibe semua orang nak bergambar dengan mesin bayar tiket ni sebab ada logo AF. hahaha ;D

kalau sesape tak tahu, konsert Akademi Fantasia ni dibuat di parking lot kat luar tu. i think, tak brapa strategik sebenarnya sebab kawasan tu kecik. then, Aeon AU2 tu pun kecik. mana muat nak tampung ramai-ramai orang tu? kemudian, saya tanye akak-akak kat JJ tu, diorang semua kata ari sabtu tu panas saaangat sebab terlalu ramai orang. fast food sangat sangat laku. dan kelas-kelas AF dibuat dekat tengah-tengah alam tempat shopping tu. hoi. pelik la wehhhh.

yang sedihnye, lepas ni ari sabtu jem teruk kat kawasan rumah. lepas ni, yaya dan eva dah tak leh main sesuka hati dekat tengah-tengah JJ tu. lepas ni barang kat kedai luar tu pun semua naik sebab tau orang akan ramai datang. sobssss :(


dalam kelas bersama Ning Baizura


siap berpagar uols~ tangkap gambar curik-curik. nanti kene marah ngn pak guard.