Monday, September 28, 2015

Of The Baju Baby and me.

Hola! Ingat lagi tak dengan blog bajubaby.blogspot.com dulu? After quite sometime kami (adik-beradik yg buat bisnes jual baju kanak2) busy, so, we shut it off for a while. And now kami dah back in biz balik! Yeay! 

So, for now, we provide 2 mediums for you to browse all the stocks that we have. One is through blog - bajubaby.blogspot.my:


And another one is Instagram. Well, you can search under 'thebajubab or simply by click this link www.instagram.com/thebajubaby :)


Most apparels are original stocks from boutique. We justt wanna clear all the bajuss so that we can put in new stocks (insyaallah :D ). So, feels feee to visit, follow us and shopping for you loved ones! 

And yeah! The price is super super cheap. Better grab fast. The sizes are very limited.


Friday, September 25, 2015

Review: Ocean Hauz, Bangi

And so, we went there yesterday. Setelah menjadi viral di fb for few days ni, kami pun ingat nak cuba try test tengok lah. Kononnya nak celebrate bday cik Hubby.

Katanya ramai sangat org datang sampai takde seat. So, depa suruh call buat reservation. Call call call..tapi line asyik busy. Either engaged atau tak angkat. Frust jugak la. 2 hari call tapi sama jugak. Tak angkat atau line sibuk. So, on 23rd Sept tu, cik Hubby kata kita gamble aje la. Kalau ada seat, ade la. Saya jenis yg tak suka sangat gamble2 ni sebab kami dari shah alam. Esoknya cuti. Faham-faham aje lah jalan jem pukul 4.30 ptg tu macam mana kan? So, i tried to call once again and alhamdulillah. First time dia angkat. Cakap nak book utk reserved. Org kedai tu cakap "tayah reserved. Walk in shj ya". Lerrrr. Kat fb cakap lain, kat telefon cakap lain. Heh. Maka, kami pun tawakal ajalah ke sana.


Taraaa. Sampai jua akhirnya. Dulu masa duk Bangi, tak pernah singgah pun Bangi Steak House ni. Hahaha. Masa sampai pukul 5.25 ptg mcm tu. Diorg bukak pukul 5.30 ptg. Ingat just nice la timing..tapi staff dia cakap dtg balik dalam pukul 6 ptg mcm tu. Hmmm. Takpe la. Sempat la kitorg solat dulu.

So, bila dtg balik nak order, barulah perasan harga dekat menu diaaaa. Tudiaaaaa.


Yang digembar-gemburkan murah tu hanyalah lala dia sahaja, which is rm17.90/500g. Yg lain-lain harga biasa aja..kiraan ikut per 100g. So, kami ambil seketul lobster, sepaket udang,2 nasi putih dan ice lemon tea. Total?


Rm 163.85. Sebenarnya, tak de la murah mana pun. Ice lemon tea gelas kecil pun rm 3.80. Baru sedut 4-5 kali dah habis. And the taste was a bit off. Nasi putih dia pun ciput harga rm 1.50. Agak frustrated sikit la.

And now comes the food. Walaupun benda lain banyak yang perlu diperbaiki, masakan dia memang sedap. It's undeniable.



Sampai licin kuah dia tu kami makan sebab memang sedap! Udang dia terasa fresh. Lobster dia memang berbaloi dgn harga sebab memang masih terasa manis dia. Since kampung saya kat Pangkor, ( which means selalu sangat makan seafood yg fresh, so i kinda boleh detect rasa seafood tu dah lama atau masih baru) memang diakui makanan laut dia still fresh. Masa kami nak ambil order tu pun ketam baru sampai. Siap gerak-gerak lagi atas penimbang. Hahaha


This little fellow tak nak makan. So, more portion for ibu and ayah. Yeeayy!

Overall, makanan dia memang deserve 4 stars. Just kene baiki here and there. Staff agak tak berapa friendly. Masa saya nak basuh tangan tu, i overheard satu converstion antara staff dia dgn sorg cust dekat surau ni ( sbb sinki dia sebelah surau. That's why boleh dengar ). Cust tu order steak, tapi staff tu cakap steak takde. So, nak refund atau tukar menu. Yg agak menjengkelkan ialah tiada kata "sorry" atau "maaf" dari staff tu. Dan takda nada bersalah. I think it's a bit rude. Tapi tu aje la. Lain semua ok. Kedai bersih dan selesa. Luas pun luas. Ada surau and toilet semua. Ok la. Hopefully, they can improve their service in the future. :) support halal and bumiputera food! till then, sayonara!

Tuesday, September 15, 2015

Diserang Denggi!

First time dalam keluarga ada yang terkena denggi. Bukan mak bapak, bukan adik beradik, tapi suami sendiri. Allah. Dugaannya Allah sahaja yang tahu. Cik hubby kene denggi dekat 7 hari. Sepanjang tu jugaklah cik hubby duk terlantar atas katil, makan bersuap, berselimut, berdemam panas.

Mulanya ingat demam biasa, tapi bila 2nd day tu tak kebah lagi dah pelik sikit. Uphamol dah dekat sepapan dia bedal. 

Hari ke-3
On 3rd day tu dah start tak sedap hati. Pergi Klinik Idzham di Pandan Jaya. Dr tu check biasa je. Tanya2 sikit. Tak sampai 3 minit. Kasi antibiotik. Tu pun dekat RM 70++. Stresss aku! Ubat panadol je pun kot. Kalau consultation Dr pakar paham gak. Ni kalau setakat Dr biasa-biasa buat locum nak charge consulation mcm Dr pakar, benggang jugak la kan. Hmmm. Request utk check darah, Dr tu tak nak buat. Dia kata bukan denggi. -_-"

So, balik tu, cik Hubby masih lagi duk selubung. Bila makan antibiotik, jadi lagi tak keruan. Tak boleh tidur satu malam. 

Hari ke-4
Esoknya pergi HUKM, cek sample darah. And the result isssss....platlet darah drop! Possibility of dengue fever is very high. Allahuakbar. Tapi tak admit sbb katil penuh, plus, indicator lain semua ok. So, still kene monitor.

Betullah orang kata, you will know how strong you are only when being strong is the only choice you have. I am juggling between taking care of my hubby, go to supermarket to buy fresh crab, feeding ammar, making crab soup for my hubby, handling ammar some more ( wash his poop, shower him, play with him, feed him again), feed my hubby, doing laundry, etc etc. oh my god. Seriously exhausting! Dengan keadaan i yang pregnant 7 months..Allah aja yang tahu rasanya.

Hari ke-5
Harini ambil darah lagi, platlet masih drop. But since the Dr at KK was a bit kerek ( she didn't even look at the blood result properly. She just glanced at it! Seriously?). 


Hari ke-6
Tak puas hati dengan Dr KK semalam, harini pergi terus HKL. Dlm masa sejam setengah, Dr check result getting worse. So, terus admit ke HKL.

Masa ni cik Hubby dah nak pitam. Twice!

Serabainya lah laki aku. Hahahhaha. Ni masa di 3rd class ward. Sbb tak boleh upgrade ward selagi pakar tak jumpa. Nak tukar hospital, cik Hubby dah tak larat. So, stay lah kat situ. Masa ni mmg tak larat. Berjalan sana sini. Teman cik Hubby sampai mgrb. Ammar pun tak ambil lagi. Nak ke kereta dah la jauh. Menapak lagi. Fuhhh. 

Alhamdulillah, after few days cik Hubby dah sihat. It was a nightmare for us. Moga Allah ampunkan dosa2 kami. Sesungguhnya sakit itu kifaran dosa. :)

Wednesday, September 2, 2015

Leap Frog : superb educational toys

Benda yang ditunggu-tunggu dah sampai. Taraaaa. Tapi kali ni memang cepat. Dlm seminggu lebih je. Tq soo much Drypers sbb ada sistem points m redeem. Sangat menjimatkan! Kalau anda sedang mencari-cari educational toys utk anak anda, try this one!



It's like your child own laptop. Kisahnya sebab lately, kami nampak Ammar a bit carried away dengan iPad. Memang pada mulanya tak nak ajar dia dengan iPad, tapi kadang tu kita dah penat sangat, memang iPad la jawapan dia. Hahaha. So, i purposely chose this Leap Frog Laptop so that Ammar boleh distract dari obses sangat dengan iPad. Andddd alhamdulillah! It works!!



One thing yang bagus sebab dia sangat interactive. Ada lebih kurang 16 songs, setiap alphabet ada phonetic sound , ada animal animation, games teka animals, info pasal animal,etc etc.

Overall i am very happy. Cuba jugak check price dia...hahahhaaha. Jimat mak rm116. Phewww!



Tuesday, September 1, 2015

Sakit semasa mengandung itu..

Before this ingat mengandung tu dah cukup mencabar dah. Bila contraction , baru tau apa itu sakit sebenar.

Before this ingat puasa sambil mengandung tu dah cukup mencabar dah. Rupanya puasa sambil mengandung, sambil jaga anak kecil yang menyusu dua kali ganda cabaran dia.

Before this ingat tak sihat tu dah cukup seksa dah, bila batuk, selsema, sakit tekak semua datang dengan pakej. Rupanya sakit masa mengandung berganda ganda cabaran dia. Rasa mcm time tu jugak nak bersalin. (Sebab semalam 7 kali muntah + sakit tekak+tak lena tido+batuk+hidung sumbat). Haha

Kesimpulannya, apapun semasa mengandung akan jadi berganda. Tapi sebab itu jugaklah pahala orang mengandung ni juga berganda-ganda. Moga Allah permudahkan urusan pregnancy kali ini. Aminnn. :)

Masa ni 5 months lagi rasanya. Hee