Saturday, May 31, 2014

Jovian Mandagie RTW 2014

Assalamualaikum. Phewww. Baru ada masa nak tulis blog. Semenjak start kerja balik ni, sibuknyaaa rasa. Dengan nak isi form clients la, dengan appointment la, dengan Ammar nak susu la, dengan nak try masak resepi baru la...eh? Hahahaha. 

Just want to share pasal Jovian Mandagie Annual Fashion Show. Tahun 2014 ni, theme dia RTW atau Ready To Wear Raya 2014. Perghhh. Lawa tak henggat. Tapi biasa la. Sehelai tu mau dekat rm500 jugakla. Price ranges from rm430- rm650. But worth it la bila tengok pada quality,material and design.


Taraaaa. The invitation cards with goodies bag. Hehe. Syampoo free dalam tu memang terbaik. Wangiiii dia tahan dekat 2 hari woooo.

Here are some of the pictures taken during the event. Soomsorry for the poor quality photos. Haha. Henpon murah..nak buek camno.


I present to you....Coco by Joviannnnnnn *clapssss*



Heh. Tu je gambar yg diambil. Sebab camera fon ni macam hampeh sangat, malas nak snap snap. Maluwww.



Nampak tak flowy flowy dekat bahu tu? Sekarang memang tengah trend. Even baju menyusu pun ada. Haha. Tak kira laaa. Cantekkk! Dah. Tu je la. Nak tengok yang lain, sila ke website dia ya. Ok peeps, gudnite.

Tuesday, May 13, 2014

Skill baru Ammar

Ola. Hmmm. Gambar ini dirakamkan sewaktu di dalam kereta beberapa hari yang lepas.


Tengok betapa pulunnya dia nak pegang kaki dia. Hahaha. Daaaannnnnnn...jeng jeng jeng...ini adalah gambar yang diambil semalam.


Yeahhhhhh! Berjaya memasukkan kaki ke dalam mulut. Muahaha. Orang tua-tua kata, kalau baby dah pandai masukkan kaki ke dalam mulut, tandanya nak adik. Gahahahaha. Hmmmmm. Tunggu Ammar setahun dulu lah ye. Nnt ibu kasi adik. Hahahahahahahahahahahahahahahahaha :D

Thursday, May 8, 2014

Review: sippy cup

Harini, another review on baby's thingy. Biasalah, dah jadi mak-mak ni, barang baby ni lagi obses dari beg prada. Gahahhaha.

Well, pernah tak alami baby tak nak minum botol? I did. Ammar sejak lahir sampai dekat 7 bulan direct bf. Pernah la sekali dua minum botol time kat hospital,tapi time tu dia baru lahir. So, dia bedal je. Tak kisah. Bila dah besar ni, semahu-mahunya tak nak botol. Beli puting Avent, sekali je minum, lepas tu tak nak. Try Comotomo pulak, pun sama. Dia buat main-main je. Zzzzzz. ( saja tak beli mimijumi, sebab teats dia tak selembut comotomo ). Orang kata, jgn ibunya yang kasi susu,suruh bapaknya. Fine. Ayahnya kasi susu, tak jalan gak. Org kata kene tegarkan hari, hati kering sikit time kasi susu. Fine. Budak menangis tak benti, trus selsema esoknya. Dahhh satu kerja kene g klinik, demam-demam.

Di saat-saat kebuntuan idea, alhamdulillah, kawan-kawan hadiahkan Ammar benda ni, taraaaaa!


Sippy cup dari brand Pigeon. Nama dia MagMag. Gambar ambil dari google je. Hahaha. Ohhh. I never knew this thing would help me sooooo much. Consist of 3 things: nipple cup, spout cup and straw cup. 


Ni belakang kotak tu. Kalau perasan, each cup siap dengan age baby. So, kalau baru nak start, maybe boleh try nipple cup (3 months +). Bila dah 6 months gitu, boleh la pakai spout cup tu pulak. Yang paling bestnya, dia ni anti colic. So, macam baby kan suka main-main sambil minum kan, air tu tak keluar setitik pun. (Which makes mummy's job easier..haha.. Tayah jenuh nak mengelap).


See? Happy dia. Bila-bila kita tunjuk botol ni, terus duk gapai-gapai tangan nak ambil. So, kalau ada ibu-ibu kat luar sana yang buntu jugak nak pakai botol apa, boleh la try ni :)

ps: kalau nak tengok review, boleh klik pada LINK INI.

Wednesday, May 7, 2014

Review: food feeder baby yg murah


Food feeder. Pernah dengar? Tak? Pergi google. 

Well, just want to share my experience. Bagi sesiapa yang ada anak kecil, yang suka kacau time kita makan, belilah food feeder ni. Serius, sangat membantu. 

Ada dua jenis food feeder, satu yang kain net.



 Satu lagi silicon, yg macam ammar guna ni. 


Kelebihan dia: 
- mudahkan kerja mak ayah. Especially time makan. Kan bila kita makan, dia pun duk sibuk jugak la nak gapai pinggan la, cawan la, kain alas meja laaa. So, kasi dia food feeder ni, dia 'ghalit' la sat naaa.

- kalau pakai silicon punya, kebarangkalian makanan tu berjejeh keluar tu rendah, compared tu yg kain net punya. Sbb dia silicon. And lubang-lubang tu pun boleh adjust ikut saiz. Kalau budak 6 bulan, maybe pakai saiz S. Kalau besar sikit, boleh tukar ke L. Lagi besar, lubang lagi banyak.

- mengasah skil motor anak-anak. Dia akan genggam, dan makan dengan sendiri. 

-  senang basuh. Kalau tiba-tiba baby dah tak nak makan @ kenyang, boleh la simpan dulu. Tutup dengan penutup supaya ketat dan semut tak masuk.

Kalau check kat kedai Manjaku, brand Kidsme tu dekat rm85. Umangaiiii. Mahai bebeno. So, saya belu brand OKBB jee. 1 set, include 2 silicone feeder tu baru rm17. Ngehngehngeh. Hidup kene pandai berjimat. :)



Ps: Ammar skrg suka pegang guna tangan kiri. Onononononono!


Monday, May 5, 2014

Ayam bakar my style!

Al kisah, gas tiba-tiba menamatkan riwayat hidupnya. Aduhh. Gawat sih. Apa nak makan lunch nanti? So, kalau haritu saya buat entry 'resepi bila takde air', harini saya buat entry 'resepi bila tiba-tiba gas habis'. Hahahaha

I was thinking to cook something not using the stove. Think. Think. Yesss! Oven. So, what shall i cook using oven? Think. Think. Yesss! Roasted chicken! Ngehehe

Ketahuilah anda ayam panggang amatlah senang untuk di masak. Tapi ini resepi orang takde bahan. Main campak-campak je. Well, if u r following my blog, u know how i love to campak-campak in cooking, and then, when the next time i want to cook the same dish, i forgot the ingredients. Pffffff.



Ni ayam yang telah diperap dengan handmade sauce. Gaulkan aja satu sudu besar cili giling+halia+bawang putih+separuh kiub ayam+garam+gula+sos tiram+kicap manis+lada sulah+lada hitam. Haaaaa. Combine aja semua. Cukuplah sos tu utk dua ketul drumstick ayam mcm dlm gambar tu.


Taraaaa. Ni yang dah masak. Simple kan?  Cuma sos dia ada sedikit kering. Muahaha. (Abaikan plate tu. Saya tade aluminium foil. Sobsss. So, gunakan aja apa yang ada. Haha)

So, if suddenly u r running out of gas, u know what to cook ;) have it a try.


Tips menggunakan apps untuk Apple freak

Are you...

A HUGE fan of Apple? 

But..

Dont know on how to really use it (besides taking pictures and Safari) ?





Then u might wanna have a look at this blog. 1appsehari.blogspot.com It's very intersting u know. No. No. It's not my blog. Hahaha. highly recommended for Apple dummy like me. Dont forget to have a look ya :)