Monday, January 31, 2011

Tuhan, selamatkan mereka. amin.


di saat semua orang bergembira cuti,
di saat kita tidur lena diulit mimpi,
di saat kita menjamu selera tanpa henti..
kita alpa,
dengan kemewahan dunia,
kita lupa,
dengan saudara kita di Mesir sana.


kawan-kawan, mari kita berfikir sejenak. keadaan di Mesir sudah semkin getir. lapangan terbang di Alexandria , pejabat pos, bank, balai polis semua dah kena bakar. setakat hari ini, (31 jan 2011, jam 1205) hanya sebahagian kecil sahaja rakyat malaysia yang berjaya dibawa pulang. sebilangan besar masih lagi di sana, dan dalam proses di bawa pulang. jika berjaya. tiket penerbangan naik 7 kali ganda. jika tiada aral, dalam masa 24 jam, sebahagian lagi pelajar malaysia yang berjaya dikesan akan dibawa pulang. khabarnya, pelajar di bawah tajaan JPA dan Mara. kebmungkinan mereka akan terbang dari lapangan terbang Cairo. keadaan amat darurat di sana. dan kerajaan telah menganggap situasi di sana sudah berada di paras lampu oren. talian amat-amatlah susah. jika anda ada saudara-mara atau rakan yang berada di sana, call terus. jangan sms. itupun banyak kali kena cuba baru boleh dapat call. I.Allah.

berita telah disahkan bahawa terdapat pelajar perempuan Malayia yang dirogol. banduan semua sudah terlepas. rakyat Malaysia ramai yang hidup dalam bergelap. penggunaan lampu terpaksa diminimakan sebaik mungkin. menurut sahabat di Mesir, keadaan di Alex agak kritikal kerana rumah di sana agak berjauhan. alhamdulillah, sebahagian mereka tahu tempat berkumpul. namun, terdapat segelintir lagi yang masih tidak tahu. jika misi membawa pulang rakyat malaysia dijalankan, dikhuatiri sebahagian yang tidak tahu tadi akan keciciran.

kawan-kawan, rakyat Malaysia, mari kita sama-sama berdoa agar mereka selamat di sana. mari gesa kerajaan supaya hantar bantuan. jika kita tak mampu menghulurkan bantuan fizikal, cukuplah dengan bisikan doa dalam hati.

Sunday, January 30, 2011

saya sayang abah saya contest!



sejak ada 2nd blog untuk giveaway+contest, saya dah jarang buat entry contest dekat sini. tapi, harini saja nak buat dekat blog ni.

contest "saya sayang abah saya" ni tiba-tiba macam menusuk hati. bagi pembaca setia blog kambenggurun ni, semua tahu pasal ayah saya kan? oh. saya panggil ayah saya bapak. orang paggil bapak Chief atau En Sam. Bapak saya kerja di bahagian arkitek di JKR. bapak saya memang garang. sejak kecil kami dah biasa dengan rotan yang tergantung tepi pintu bilik. kalau salah masa mengaji tu, tak kene rotan lagi dah menangis macam cabai kering masuk mata. hahaha.

tapi tu semua untuk besarkan kami adik beradik. ingat lagi masa first day masuk asrama, saya salam bapak. saya cium pipi bapak. mata bapak terus bergenang. bapak kata, " ni kali pertama aku rasa anak aku cium pipi aku". serba salah sangat masa tu. punyalah takut dengan bapak masa kecik dulu sampai nak cium pipi pun tak pernah. bila dah besar, ayah saya disahkan ada brain tumor. mula-mula kecik. sebesar 50 sen. lama-lama jadi sebesar bola tenis dalam kepala. doktor suruh buat operation buang tumor. sedih, takut semua rasa ada masa tu. risikonya 50-50. masa sebelum operate tu, kami semua duduk sebelah bapak. bapak beria-ia mintak maaf dengan mak, dengan kami semua. bapak kata, kalau tak jumpa bapak dah lepas ni, maafkan semua salah bapak. bapak cium kami. bapak kata bapak tak sempat nak tengok cucu dia besar. masa tu air mata dah tak boleh tahan.


tapi kuasa Tuhan, alhamdulillah. bapak selamat. tapi ada komplikasi. bapak lumpuh belah kiri. dari tangan sampai kaki. berkat usaha, berkat doa, syukur sangat bapak makin pulih. sekarang, bapak dah boleh jalan sikit-sikit tanpa tongkat.

itu adalah kisah ayah saya. walaupun saya tak pernah cakap secara lisan, tapi ikhlas saya katakan, "saya sayang abah saya!"


syarat pertandingan saya kene tag 3 org. so saya tag:

annis
eyra
sue-ella

Saturday, January 29, 2011

pisang boleh menyebabkan cancer? read this!


ah lama saya simpan email pasal pisang ni dalam inbox. mula ingat malas nak foward sebab rasanya macam ramai dah tahu. tapi baru-baru ni macam ramai pula orang memperkatakan tentang pisang.

kali ni, tak sempat nak kaji betul ke tak berita ni. tapi, untuk langkah berjaga-jaga, sila baca ye :)

ok, semua orang suka makan pisang kan? nak pulak kalau goreng panas-panas, tak pun buat cekodok ke...urmphhhh...sodap~ lepas tu kalau pergi beli pisang, nak yang cantik-cantik je..itam-itam tanak kan..hamboi. memilih naa..ok. here comes the part where u have to be extra careful.

ada sumber yang mengatakan bahawa sesetengah pisang yang masak ranum, yang dijual di hypermarket tu cantik-cantik sebab 'dipaksa masak'. pisang ni direndam dengan Carbide. maka, bila Carbide tu meresap masuk ke dalam pisang, bila kita makan pisang tadi tu, kemungkinan untuk dapat cancer, dan sakit-sakit lain amatlah tinggi dengan kebarangkalian 0.95. --> cheewah. kebarangkalian tuh. ;) lagi teruk kalau carbide berlebihan, ia boleh menyebabkan tumor.

so, macam mana nak tau pisang yang kene rendam dengan carbide ni? lebih kurang macam ni la.
- warna: kuning lemon
-tangkai: hijau
-kulit pisang: kuning cantik tanpa sebarang tompok hitam



pisang masak tulen pula yang macam ni la..
- warna: kuning pekat/ kuning gelap
- tangkai: hitam
- kulit pisang: kuning dengan tompok-tompok hitam


bahaya ke Carbide tu? ha..google la sendiri. malas nak tulis. haha. sahih ke tak berita ni, wallahualam. but, just take precaution and bare in mind regarding this matter when u wanna buy banana at the market. ok?


ps: kalau kamu nak baca macam mana carbide tu boleh jadikan pisang tu masak, atau macam mana pisang tu boleh bahayakan kesihatan kita, message kat saya ye through facebook ya.. nanti saya emailkan.

pps: happy holiday people! and happy Chinese New Year to all my classmates and all my PLKN friends. yup. i know u guys read my blog. gotcha!

Thursday, January 27, 2011

tulang rapuh. ouch!


kita selalu makan apa sahaja yang kita nak kan? tapi kita selalu lupa apa yang badan kita nak..kan?semalam saya dan beberapa orang gadis comel pergi la ke makmal nutrisi, dekat aras 1 bangunan biologi. pergi pun sebab gadis-gadis comel tu la. ajak pergi check osteoporosis.

mesti ramai yang kata " alahhh..muda lagi kot. baru 22/23 tahun. chill lah~ osteoporosis tu kan untuk orang tua-tua yang dah kerepot" hoi. sedapnye mulut cakap. jangan. jangan. jangan. jangan cakap macam tu.

salah seorang gadis semalam tu rasa dia dah minum susu cukup semua, tapi bila check, bacaan dia adalah -0.** . wuuu. well, this is still considered normal, tapi dah quite risky la. kalau baru 22 tahun, dah -ve, nanti kalau dah tua, macam mana?


arrow tu tunjuk cream ultra sound. macam nak check baby tu.
*kaki makcik yang mana la saya amek gambar ni*

ni mesin dia. tah hape nama tah. tak perasan.


bacaan dia tengok dekat T-score tu.


ni kad bacaan dia. tapi tak clear sangat laa.

bacaan dia mudah. antara 1 hingga -1. kalau 0 tu tengah-tengah la risk untuk dapat osteoporosis semasa tua. nanti kalau ada masa, kawan-kawan check la yeh. untuk students UKM, pergi la check. tak kena bayar pun.




ps: when was the last time u care about your body? think.
pps: kalau nak tulang sihat, minum Low Fat Milk. jangan minum Full Cream Milk.

Wednesday, January 26, 2011

love your body, love Fitness Fit


anda sayangkan kesihatan anda? tidak percaya pil pelansing? tidak perlu khuatir. Fitness Fit ada jawapannya.

heh. sejak bila saya jadi duta Fitness Fit nih. actually, kelmarin saya dapat call untuk join Fitness Fit punya 7-Day Trial. wuuuuu. sangat sangat nak join. masuk kali ni, dah 2 kali saya tak dapat join Fitness Fit punya program. dah la free. sobss.



oleh kerana saya tak dapat pergi, maka saya promote kepada mereka yang suka pergi gym, do log on to Fitness Fit, then isi la borang dia. free tau. cepat isi cepat!

kenapa kene join?

nah. baca sendiri.



last but not least, start the new year with a better u! ;)

Monday, January 24, 2011

ceritera si bodoh sombong


*mood mengarut dah tiba. mungkin mengandungi bahasa yang tidak sesuai untuk 13 tahun ke bawah. perlu jagaan orang tua.sape tanak baca, jangan baca*










hari ni topik kita ialah bodoh sombong.
bodoh sombong? apa tu?
oh. kalau orang tu tak reti, tapi bila kita ajar pun tak nak dengar.
lebih kurang macam tu la.

jap. kenapa saya tulis semua kat kiri aje ni?
tatau la. blogspot tengah benggong. cet.

berbalik kepada topik.
entry ini sebenarnya nak ditujukan kepada mereka-mereka yang kurang menghormati kami yang sudah tua lagi berumur.
kami?
siapa kami? cari sendiri.
tapi tak mampu nak bagitahu depan-depan.
sebab rasa luka di hati masih terasa.
ouch.

to whom it may concern,
sila duduk dan berfikir sejenak.
adakah segala yang berlaku pada malam sabtu itu kebetulan?
adakah segala komen itu sudah dirancang?
tidakkah tertusuk hatimu mendengar komen-komen itu?
tidakkah kamu kasihan melihat anak buahmu sebegitu?
kasihan mereka.
turun setiap malam.
berlatih, membuang masa.
pelajaran entah ke mana, assignment entah di mana.
dilakukan sedemikian rupa.
tidakkah kamu terfikir perasaan ayahnda?
tidakkah kamu terfikir akan buruk baik nama kediaman anda?
tidakkah kamu terfikir risiko tindakan anda?
sudah tentu tidak.
kerna semua itu telah pun berlaku.

to whom it may concern,
kata maaf itu mungkin amat sukar bagimu.
kerna ego meracuni hatimu.
menggelapkan akal fikiranmu.
menguasai segala tindakanmu.
yang akhirnya membawa penyesalan.
terduduk kamu di dataran itu.
mendengar kritikan bertalu-talu.
tapi sikit pun anda tak mampu.
untuk mengubah masa lalu.

ini bukan sajak, mahupun puisi.
ini cuma luahan hati.

maka, moral dari kisah ini ialah.
jangan lah bodoh sombong ye.
terutama adik-adik.
mungkin kami tak setanding kamu.
tak sehebat kamu.
tapi kami makan garam dulu.
kami tahu apa yang akan berlaku,
kami tahu apa yang perlu,
kami tahu.
kalau kami boleh hormat kamu,
kenapa kamu tidak boleh berbuat begitu?
sayang seribu kali sayang.

Sunday, January 23, 2011

of fynn jamal, MEFeK and friendship


bermula lah kisah MEFeK 2011.
.
.
.
sebelum tu, lupa nak bagitahu. Fynn Jamal turun MEFeK laaaaaaaaaaaaa. pheeewwwiiitt! selama ni tengok dekat youtube je. kali ni tengok live memang superb! kepada sesiapa yang tak kenal Fynn Jamal, cuba la tengok di youtube. beliau memang sempoi sangat, dah la nyanyi lagu spontan, buat lirik on the spot, but she really is a great woman. oh! and than to adlie sebab dia yang kenalkan Fynn ni kat saya :)


fynn masa persembahan di MEFeK 2011

maka, begitulah kisahnya. sibuk-sibuk dengan MEFeK '11 di hujung minggu. woh. ada cerita panas! nanti lah kita gosip dalam next post ya. hee.

ini masa gimmick perasmian. ahaha..farid, kami kenal anda ye walau anda pakai topeng.


one thing i love about MEFeK is, we still can feel the bonding, the love, and the friendship among us. doesn't matter u're from what residential college, what course, or what year. we just have fun there, eat and catch up what we missed since the last time we met.

so, here's to love and friendship. <3 div="div">


mantan JAKSA dan JAKSA baru


orang-orang kuat UKM..haha


ni semua budak-budak bermasalah Kajai.


harap-harap ikatan ni tak terputus di sini. amin~

Friday, January 21, 2011

congrats UKM! congrats Black+Mira!


kalau saya tak join Debat 1 Malaysia hari itu, mesti saya tak kenal mereka. kalau saya tak kenal mereka, mesti saya tak tahu kehebatan mereka. kalau saya tak tahu kehebatan mereka, mesti saya tak rasa apa-apa pun kalau UKM kalah pertandingan Debat Keamanan kali ini.

tapi saya join dan saya kenal mereka! dan ya, saya sangat bangga menjadi warga UKM! walaupun kejap sahaja kenal family UPU ni, but the bonding is still there, right? ;)

*curik dari utusan*


kepada abg Black (shafiq mahadi) dan mira (amira suriati), CONGRATS!! punyalah excited bila tahu berita ni masuk paper Utusan, terus nak buat entry khas untuk kamu-kamu kan? well, keep up the good work!

*kalau nak baca yang dalam paper tu, klik link tu ye.

Thursday, January 20, 2011

tak UKM lah kalau tak ke....


budak-budak ukm ni dah sangat sinonim dengan Broga Hill. tapi ada lagi satu yang sinonim dengan budak-budak ukm. iaitu Putrajaya dan Alamanda. haha..ni kira pepatah kedua la " tak ukm lah kalau tak penah pegi Putrajaya"

makanya, setelah Dato' Lina nak belanje kami makan-makan, dan memandangkan dah nak kene beredar dari ukm dah, aktiviti menjelajah Putrajaya untuk kali terakhir bersama kanak-kanak rebina dimulakan.

masing-masing muke excited nak makan!



oh. gambar ni tak boleh edit. kene kekalkan originality dia..haha...chocolate volcano kot nama dia..sedap woo~


konyang!


dah habis makan, kita jalan-jalan ye.


actually banyak tempat menarik di waktu malam dekat putrajaya ni. jadi, sape budak ukm yang tak pernah pergi lagi, cepat pergi! so long putrajaya. tata.


ps: lagi satu tempat yang 'tak UKMlah kalau tak....' ialah DANAU! hee..jom pegi swimming dekat danau! :)

Tuesday, January 18, 2011

ellie+carl



jumpa gambar ni dekat Tumblr, asik nak reblog je. sweeeeeeeeeet sangat kan?
hopefully one day i will live happily ever after.
haha..so much fairy tale huh?

Monday, January 17, 2011

at last. fuh!


setelah sekian lama mengidam mengalahkan orang mengandung, setelah beberapa kali terkecewa sebab tak jadi makan dekat maple, setelah hampir setengah tahun tak makan, akhirnya hari ini dapat makan naankeema!
YEAY ME! ;)

naankeema terbaik. restoran Fariz Maju, Bangi.


ps: tq boja sebab haritu belikan, walaupun salah kedai. hehe :)

Sunday, January 16, 2011

rawatan fish spa disyaki berbahaya


berita ini saya terima beberapa hari lepas. sebab takut gosip panas aja, maka saya pun pergi lah siasat. dan ternyata berita ini sahih. berikut adalah berita yang diambil dari official website UEA berkenaan fish spa.

kalau nak baca full news, sila klik di link ini.

secara ringkasnya, Kementerian Kesihatan UAE telah memberi amaran terhadap pengganaan ikan gigit-gigit kaki ni. Dr Amin Al Amiri kata, bila ikan tu gigit-gigit kaki kita, jangkitan boleh tersebar melalui kulit mati secara resapan. jadi, bagi pesakit kulit, amat mudah untuk jangkitan ini tersebar.

perkara yang sama juga perlu diberi perhatian pada penggunaan ikan di kosmetik. ikan-ikan tu disyaki membawa virus hepatitis dan AIDS. tambahan pula, tak ada kajian secara saintifik yang membuktikan penggunaan ikan sebagai rawatan alternatif membawa kesan +ve.


*ihsan Google*

maka, kepada sesiapa yang memang super duper gemar buat fish spa, yang kalau tak buat seminggu rasa macam kucing hilang anak, HATI-HATI lah ye. :)

Saturday, January 15, 2011

jumpa lagi ayahnda kajai :)


walaupun dah hampir satu tahun kami tinggalkan tugas JAKSA, namun ikatan antara kami masih rapat. ikatan dengan orang ofis. ikatan dengan pengetua.

maka, sempena kenaikan pangkat Dr Tajul dan sebangai mengenang ini adalah semester terakhir kami di bumi Kajai, Tahun terakhir di bumi UKM, let's partyyyyyyyyyy! haha. tade. tade. makan je. :)

wishing u all the best Dr :)


tatau asal sudin hepi sangat tu..haha


such a sweet smile from pui yan ;)

budak-budak keriangan setelah sekian lama tidak berjumpa..


last but not least, yang diraikan, Dr Tajul. :)


sayonara. till we meet again. I

Friday, January 14, 2011

gerek seyh!


semalam buka FB. tiba-tiba ternampak junior-junior tukar profile pic. eh. ada logo SAMURA la. maka, diri ini yang sangat teruja kerana excited state telah mencapai level 4 per 5 juga menukar profile picture. heh.

cool! gerek ah!

Thursday, January 13, 2011

saya pelajar UKM!


oh! jumpa link ni dekat blog Wanje. belek-belek, macam best aja. buat lah entry sebijik. hee :) oh. kalau anda nak jugak, sila tengok-tengok Blog Pilihan Malaysia.

maka, sebagai pelajar tahun akhir, yang berada di semester akhir, yang tak sedo- sedo diri lagi nak kene hantar tesis dalam masa 2 bulan, dengan ini akan cerita kenapa UKM ni best! best ke?

saya adalah pelajar jurusan Sains Biologi, major genetik. I.Allah, bulan 4 ni dah habis belajar. woooohooooo! lepas ni orang tanya belajar kat mana, boleh la jawab " ohhh..saya dah habis belajar". tapi terasa tua la pulak. heh.

ada satu aja sebab yang saya boleh kata UKM ni best. sebabnya ialah MEMORI. sejak tahun 1, saya dah aktif dengan program kolej. dari teater, poem reciting, naik gunung, turun gunung, intercultural homestay sampailah kena jadi emcee cakap Thailand. heh. pengalaman banyak sangat. kalau rajen, bacalah link kat bawah tu ye. tu compilation sebahagian aktivi-aktiviti.



masa tengah mekapkan penari-penari


adeke patut tengah-tengah lab, boleh main lompat-lompat?

'dalam diari seorang pelajar U, walau dapat 4 flat, tapi kalau tak join apa-apa aktiviti langsung, tak rasa nikmat U LIFE'

percaya lah :)

Wednesday, January 12, 2011

ini semua COBAAN~


semalam bukanlah hari yang baik untuk diri saya. ye. katalah saya manja pun. tapi kalau anda di tempat saya, anda pun akan rasa begitu. bayangkan anda adalah Ana Rafali. banyangkan je tau. bukan betul2. anda nak masuk AJL 25 haritu. anda dah siap beli baju 'bonggah-bonggah' semua, siap ambil kelas vokal, sampai hari pendaftaran, pihak pengurusan kata tak jadi sebab Yuna sakit tekak hari tu. so, tunda bulan depan. bila tiba bulan depan, lepas anda dah siap-siap semua, hari pendaftaran, cancel lagi. kecewa tak? kecewa kan? ditambah pula cikgu menari anda kata anda menari tak cantik, lirik anda berterabur, bla..bla..ditambah pula dengan masalah keluarga pulak. hmmm..

ni lah namanya dugaan. kalau tak ada dugaan, kadang-kadang kita lupa diri. asyik seronok aja. jadi, kepada diri saya dan juga rakan-rakan yang tengah stress buat tesis, stress lab work tak dapat result yang baik, stress duit JPA tak masuk lagi, stress orang ofis suka ambil selipar jamban..ingatlah bahawa ni semua ujian dan dugaan dari-Nya. maka, mari bertabah! yosh! :)

well, saya tak tahu kempen ni start dari siapa, tapi benda yang baik, kite hebah-hebahkan la kan? kalau anda seorang muslimah yang menyayangi saudara seIslam anda yang lain, sebar-sebarkanlah kempen ini ya :)

*peringatan untuk diri sendiri juga*

Tuesday, January 11, 2011

I-City kedua di Kuala Lumpur!


betul. tak tipu. hari itu saya pun terkejut tengok tempat ni sebijik macam I-City. err...ok la..ICity lagi best. jadi, ni kira mini I-city la eh. :)

sebenarnya, tempat ni dekat Jusco AU2. sebelum ni Jusco Au2 ni memang tempat yang terkenal untuk budak-budak kecik main fountain kecik selain budak-budak remaja duk 'merendek' dekat situ. bahagian 'merendek' tu saya je pandai-pandai tambah. oh, 'merendek' tu date ye. orang johor memang cakap macam tu. hee :D ok, lepas dah ade lampu-lampu ni, maka semakin ramai la orang yang datang 'merendek'. haih.



alamak. gambar tak cantik lagi :( asik tak bawak camera aje.


hurm, ni ape ye? rusa eh?


ooo~ ini pakcik tau ini. ini gajah!


tinggi semacam aje. zirafah kot.


say cheese! =)


ps: oh. nama baby sebenarnya Ariff Ziqry rupanya. haih. silap eja.