Sunday, December 25, 2011

sila survey harga sebelum buat spek

sebenarnya entri kali ni bersangkut paut dengan entry yang NI. masih lagi pasal topik cermin mata hitam/ sunglasses.

ok. ingat tak dulu saya pernah cakap pasal tambah power dekat spek itam? my friend cakap dia buat dalam rm 100 je. 

so, tadi saya pergi kedai spek dekat Carrefour Wangsa Maju. guess what, dia cekik sampai rm 250. gilo ko po? mahai bebeno. dia kata tu normal price. ye ke? saya tak caya. so, saya keep on surveying other kedai spek. kali ni rm 180 untuk power sahaja. kalau nak UV semua, kene tambah lagi rm 30. oh, and yeah. kedai ni pun cakap tu standard price. GAHAHAHAHAHA.

wa tau la wa kecik, wa nampak tak pakai beg Gucci, tapi tak bermakna wa bodo. agak-agak la. 250 dengan 180 jauh kot beza. mana satu harga standard ni? end up, saya pergi Giant Taman Melawati, pegi kedai spek kat level 1 tu, tanya dia, dia kata apa nak tau? "ohh, kita charge RM 120. sekali silau semua kak. standard price " 



ps: tolooooooooooooooooooooooooooooooooonglah berniaga jujur sikit. amek untung berlipat kali ganda, tak baik tau.

Friday, December 23, 2011

resepi: Lala masak Lada


ok. kali ni resepi yang sangat, sangat dan super simple. and this is one of my fav dish. so, saya share kat sini in case ade sesapa nak mencuba :) oh yeah. this is my mom's recipe, so, it's like..ermm..very simple as i tak suka masak bende renyah-renyah ni. haha. but, u can find recipe like this in myresepi.net.

so, here it goes.

BAHAN:

1/2 kg Lala
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 batang cili merah (boleh tambah kalau nak pedas)
2 helai daun kunyit
1 sudu garam

CARA-CARA:

1. bawang putih + bawang merah + cili dikisar sekali. letak tepi.
2. hiris daun kunyit halus-halus. lebih kurang macam hiris daun bunga rampai, cuma besa sikit. hee
3. tumiskan bahan kisar tadi hingga naik bau.
4. letak 1 sudu garam + secubit ajinomoto. gaul rata.
5. masukkan Lala. masak sehingga cangkerang bewarna kemerah-merahan.
6. masukkan hirisan daun kunyit tadi. gaul rata.
7.  SIAP :)

senang kan? serious senang. ok. selamat mencuba :)



Wednesday, December 21, 2011

Pangkor Island: need boat ride?



pernah pergi Pulau Pangkor? well, sebenarnya Pulau Pangkor adalah kampung saya. yup. setiap tahun saya akan pergi ke sana, mandi laut, bermain istana pasir, tangkap ikan, makan ketam, kumpul siput, etc. bagi saya, Pangkor is one of the best islands in Malaysia.

tapi bila tanya pelancong ( rakyat Malaysia ), diorang semua kata Pangkor tak best. laut tak cantik macam Tioman. tak banyak tempat menarik macam Langkawi. *sigh* kalau anda salah seorang yang berfikiran seperti itu, maka ini bermakna anda masih BELUM melawat Pangkor dengan sepenuhnya.

sebenarnya, keistimewaan Pangkor adalah terletak di laut itu sendiri. kedudukan yang sangat strategik ; iaitu terlindung dari Laut China Selatan. kalau anda mandi di Port Dickson, pasti rasa gatal-gatal sikit kan? tapi kalau mandi kat Pangkor, memang tak gatal langsung. trust me. dan laut yang mengandungi pelbagai khazanah laut. di sinilah kelebihan Pangkor. nothing can beat the feeling when u managed to catch a big fish in just 10 minutes. hahaha. betul. sangat seronok. tak caya? try baca blog INI dan blog INI.

plus, boleh buat aktiviti snorkeling at the same time. lepas tu boleh tangkap remis. tau remis tak? kalau tatau, pegi google. then, boleh candat sotong dan tangkap ketam. super best!

so, nanti free, bawak lah family pusing-pusing pulau. asik duk ngadap gadget je, nanti mereka akan miss the fun. u get what i mean rite? 

oh by the way, sepupu saya ada buat bisnes bot. so, kalau ada sesiapa nak pergi Pangkor, dan pusing-pusing pulau, boleh la contact dia ye ---> DIN PANGKOR: 014-756 0525. bot dia kelihatan sumtin macam ni.




Thursday, December 15, 2011

facebook berwajah baru: timeline

pagi ni duk kecoh kat fesbuk yang Mark Zuckerberg ada buat pembaharuan.  nama konsep yang digunakan ialah Timeline. nama penuhnya ialah Facebook Timeline. 

disebabkan sifat inquiri ( inquiri : rasa ingin tahu  *sila rujuk buku teks sejarah sekolah menengah ) yang tinggi, maka, saya pun godeh la link FACEBOOK TIMELINE tu. nak usha gak kan?

well, inilah hasil peng'usha'ran saya. *sila jangan gunakan bahasa ini dalam karangan bahasa melayu. do click on the pics to get a better view.


hasil 1: dah nama pun timeline. mesti la ada timeline kat tepi tu. dari lahir sampai sekarang.  so, bagi mereka yang nak mengimbau kenangan masa lampau, senanglah. tayah click 'older posts'. just click on the date.


hasil 2: privacy setting tetap sama. macam saya, saya suka private tags + tagged photos. so, bila saya check dekat 'view profile as ......', gambar-gambar saya masih lagi private to public. so, no worries on that :)


hasil 3: gambar kita yang dah di tag dengan sipolan A, sipolan B dan sipolan C, akan di'compile'. adoi. maaf ye, bahasa agak rojak sedikit.


hasil 4: gambar kita dulu-dulu yang dah di tag tu, fb akan susun ikut album. jadi, senang sikit la kalau nak carik gambar.


hasil 5: ada sesetengah orang tak berapa faham tentang konsep timeline ni. apesal ade column kat kiri? pastu ade pulak column dekat kanan? okay. sebenarnya, kalau anda nampak, ade line biru dekat tengah-tengah page. dan column di kiri dan kanan tu disusun ikut tarikh dan masa. 
*sila tengok arrow merah dan bulatan ungu.


hasil 6: beginilah rupa 'notifications' kita nanti. bezanya, dia lebih spesifik tentang komen yang kita terima dan berikan.



jadi, kalau nak lebih faham, sila klik kat atas tadi tu ye. overall, for be personally, features baru ni maybe akan menyebabkan seseorang tu lebih expose to the public. tapi kalau nak expose-expose ni,  maybe you can just private the whole thing la. 

okay. selamat buat cover page untuk facebook kamu. haha ;D 

G.I. Joe: Retaliation

well yeah. u heard it right. G.I Joe yang second akan keluar pada bulan Jun 2012. weehoooo. 


nah. ni trailer dia.

G.I. JOE: RETALIATION

oh. kalau tengok trailer, kali ni ada Dwayne Johnson aka The Rock. oh! tapi part paling best ialah sebab adanya boyfren imaginasi saya ----> Channing Tatum :) tengok. zaman dulu-dulu, siap ada list lagi tuh. kemain lagi. 

these are my fav actors. let’s find out the similarities btween them.  - kening tebal - tingi lampai -muke berpetak -rambut yg super duper smart -hidung mcm belatuk -etc.  semua ni adalah ciri-ciri lelaki idaman saye. tapi kalau diletakkan mereka semua di hadapan saye, saya tetap pilih Boja saye ;)



so, let's rock on bebeh!


Tuesday, December 13, 2011

bundle birthday wishes :)


ohh. nak buat bundle wish boleh kan? hehe. sebab orang-orang yang disayangi ini semua lahir bulan 12, maka dengan ini saya nak mengucapkan :

selamat panjang umur kepada Mak Ngah aka Kakni, Yaya, Danial dan Wan aka Bapak :)

moga hidup sentiasa dirahmati, dilimpahi rahmat, diberikan taufik dan hidayah dan dimakbulkan segala doa. aminnn.


ps: entry boikot tudung on9 tak boleh dibuat lagi sebab barang tak sampai2 lagi. heh.*emo*

Thursday, December 8, 2011

perfect family budget getaway

hello everyone. i just got back from a short vacation or shud i say 'family-honeymoon-getaway'. so, we went to Port Dickson. (sebab dekat dengan KL..hahaha). mula-mula nak duduk dekat Avillion, tapi sebab bilik yang kami nak dah fully booked (well, cuti sekolah kan? tu yg penuh memanjang), so, kami tukar plan, duduk dekat Lexis. *nak duduk Grand Lexis, tapi satu malam Rm 1000++, tak mampu laaa :( *

ok! overall, puas hati sangat dengan Lexis. another highly recommended hotel in Malaysia. let's see why. shall we? :)

THE HOTEL
located at Batu 2, betul-betul tepi pantai, sebelah Glory Beach.

THE ROOM





this is what it looks like in Executive Water Chalet (i think laaa. tak ingat la apa nama jenis chalet ni). gambar bilik tu curik di website Lexis.  tapi exactly sama keadaan di amacam gambar. ade 2 panel gelas yang boleh nampak laut kat bawah tu. kalau baca dekat review orang komen dekat website hotel, suma duk komplen laut tak cantik la, tak nampak ape la. adoi laaa. what do u expect? nak see through water? ini PD, bukan Redang. BUT, believe it or not, saya nampak ikan dan ketam melalui panel glass tu. seriously.

view dari balcony alhamdulillah. cantik. saya siap bawak joran lagi sebab boleh mancing kat situ. nice kan? bath tub besar. at least boleh la muat 3 orang kanak-kanak dalam tu. got separate toilet and shower. untuk stand shower, dapat sky roof. unfortunately, bilik saya tak nampak langit sebab ada antena kat atas tu. too bad.   

THE FACILITIES





 i gave them 4.5 stars for their facilities. they got buggy service which was very, very, very convenient. at least, memudahkan untuk kaum ibu mengandung + warga tua. as for other facilities, they got gym yang cantik (sorry, tade gambar. tak sempat amek), basketball net, swimming pool, bicycle, KMX, fishing rod for rent, children playground, karaoke room, wifi in EACH AND EVERY room and etc. you can refer here.


THE FOOD




 the food was okayyy laa.  nak kata sedap sangat tu tak la, tapi sedap la. gambar ni semua adalah untuk dinner. for appetizer ada salad ayam+cheese. then, ada sup mushroom+chicken+bread. main course boleh pick either ayam masak apa tah dengan ikan salmon masak apa tah. hahaha. and last but not least, dessert ada askem+pic+strawberry+chocholate and hot drinks. siyes kenyang. breakfast selalu tukar-tukar. ada hari sedaaaaap semua lauk. ada hari so-so la menu. 

well, it's nothing if you want to compare with Avillion or Grand Lexis, but if you need a nice, relaxing place with affordable price and not too far from KL, here's the place :)


ps: will update another story bout the vacation and tudung bawal sulam yang mengecawakan.
pps: got a new job :) alhamdulillah.

Thursday, December 1, 2011

kompang dipalu pengantin baru

maka, dengan ini, secara rasminya saya menjadi anak tunggal kerana semua kakak saya telah meninggalkan saya bersama suami mereka. sobssss. haha. 

well, ini adalah perasaan yang saya alami setiap kali kakak saya berkahwin. siapa yang tak sayang kakak sendiri kan? perkahwinan dianggap seperti sesuatu yang mencuri kasih sayang adik beradik. lepas ni dah tiada siapa nak manjakan saya, dah tak de siapa nak kejutkan saya tidur, dah takde siapa nak jalan-jalan dengan saya, dah tak de sapa nak layan kerenah saya. at least, that's what i thought when i was a kid. and yeap. i cried every time my sister's getting married :') *di saat ini juga mata saya sedang bergenang dengan air mata*

but, that's life. i'll be getting married too. soon. itupun kalau ade orang melamar la. haha. so, my dearest sista, yang selalu bergaduh dengan saya masa kecik, yang selalu saya report dekat mak, yang saya panggil debab/chef chief khaddam/dededo, yang paling banyak habiskan masa bersama saya, yang paling memanjakan adik kamu sorg ni, selamat pengantin baru  :)




hantaran pihak lelaki 13 berbalas 15 dari pihak kami. tapi saja kasi extra 17. 

tuala bermotif bunga, sejadah bermotif tengkolok, tali pinggang, ferrero roche, potpourri, candy coklat, perfume, kasut, macaroon + dairy product, homemade coklat, sepasang baju melayu, gubahan jelly + kokojelly.


*tepak sireh, gubahan buah-buahan dengan kek tak sempat tangkap gambar*




lot's of luv, 
family <3

Monday, November 28, 2011

kereta-ku-kudung



al kisah, nak dijadikan cerita pagi subuh jumaat lepas, 25/11/2011, jiran-jiran semua duk kecoh ada kereta hilang tayar dekat masjid. empat-empat tayar pulak tu. sekali bila check, rupanya kereta itu adalah kereta saya. ohh. -_-" nak tengok rupa dia?





sian. sampai-sampai tengok pencuri tu letak batu bata untuk tahan dia. habis kembang skirt tepi tu. yang lagi sedihnye sebab pencuri tu buat kegiatan haram ni dalam rumah Allah. insaflah wahai pencuri. ikut nasihat syaitan memang dah menyumpah seranah dah. tapi ikut akal, diam aje lah. fikir bende ni semua dugaan nak kenduri. cuma kalau diorang curik untuk saje-saje, saya haramkan duit yang diorg dapat hasil jualan tayah + rim sume tu. tapi kalau pencuri tu buat kerja tu sebab dah terdesak sangat tade duit nak makan nasik, hidup merempat, ade pulak mak bapak yang sakit teruk, tape la.

jadi dah buat police report semua, pegi workshop, beli tayar baru sume. taukeh kedai tu kata, sekarang ni memang hot selling rim original kereta VIVA + MYVI. maka, pemilik kereta viva, viva elite, viva lmited edition, myvi, myvi se, myvi lagi best semua la, hati-hati bila parking. sebab tak mustahil diorg nak buat benda yang sama dekat anda.

maybe anda kata "alaaa, ok ni. parking depan umah takkan diorg nak curik gak kot?" hahaha. anda SILAP. just imagine. kereta saya kene curik-dalam masjid (tempat yang selalu ada orang)-depan rumah-SEMASA HARI KENDURI. berani gila kan?obviously hari kenduri ramai sedara mara datang pun diorg berani buat keje macam ni.

cara mengatasi --> mesti anda penah dengar kan orang cakap 'lock tayar, lock tayar" . okay. cara dia macam ni. selalu kalau kereta viva, dia ade 4 nut pada rim tu. and usually semuanya sama. so, what you can do is, u buy 1 set of different types of nut, then you change one nut at each rim. macam gambar dekat bawah ni.
gambar dari sini
nampak tak? contoh yang ni, 4 nut sama dan 1 nut yang berbeza. 1 nut yang berbeza tu dipanggil 'locking wheel nut'. di mana, kalau hanya anda sahaja yang ada pembuka nut tersebut, so, kalau pencuri tu nak bukak still payah la sebab dia tak tau anda guna bunga nut yang macam mana, UNLESS dia dah usha kereta anda sekian lama.tak mahal sangat rasanya. rm 80 untuk one set (yang mengandungi 4 ketul nut ). maybe anda rasa sayang nak buang duit, tapi kalau anda dah terkena macam saya, time tu menangis pun tak guna.

saya cuma nak share pengalaman saya. hope you guys can take note.

Sunday, November 20, 2011

tutorial: gubahan hantaran anggur

seperti yang anda semua maklum, my sis is getting married this coming Friday. yippiiee! so, kami adik beradik pakat buat hantaran sorang satu dulang. lepas berfirikir, i think hantaran paling simple dan rendah budget adalah hantaran gubahan makanan.

and so i searched on how to make a creative hantaran deco using chocolate. because the theme colour for the wedding is purple, so i came up with an idea --> gubahan anggur =D. actually idea tu datang lepas baca blog ini.

this is a step-by-step tutorial. *when i say step-by-step, u should pronounce it like steeeeeeep-byyyyyyy-steeeeeep, like suuuuuuper slowwwwww* 


 alright! let's get to work bebeh :)

1. Lilit Kokojelly dengan dawai. ( yang selalu ada jual dekat kedai orang kawin ). 
--> arrow menunjukkan tempat di mana anda perlu twist dawai tersebut satu kali.

2. Lilit Kokojelly macam nak balut hadiah tu. ( means dia dililit rapi atas dan bawah ) dan bawa satu dawai yang melilit Kokojelly tu naik ke atas. 
--> arrow menunjukkan dawai dah di bawa ke atas dan lilitkan pembalut Kokojelly tu dengan dawai tersebut.

3. After twisting the wrapper with the wire, it will looks exactly like the pic below. 
4. Kemudian, balut dengan wrapper plastik yang berwarna (pun boleh dapat dekat kedai bunga/kedai kawin). anda boleh potong bentuk plastik tersebut mengikut citarasa; segi empat sama/ bulat/ segi empat tepat.

*saya prefer bentuk segi empat tepat sebenarnya..hehe*

and it will turn out like this:


5. Balut dengan tape melekat warna hijau ( yang orang selalu guna buat lilit bunga pahar ).

* sesetengah orang suka untuk ikat 3-4 biji anggur dahulu sebelum combine into one, big cluster of grapes, but as for me, i prefer to stack it one by one, because it's easier for me to adjust the length of the wire in order to perform a very nice cluster shape *

6. Dah siap. i believe u guys can decorate it better than this rite? haha. 




ps: kesimpulannya ialah, semua barang-barang boleh dibeli di mana-mana kedai pengantin/bungga/Kassis. 

pps: selamat mencuba ;)

Wednesday, November 16, 2011

baby shower VS lenggang perut





mana lagi bagus?
BABY SHOWER @ LENGGANG PERUT?

Adat_melenggang_perut1.gif (246×151)
pic from here

VS 
pic from google

kalau kita tengok, zaman sekarang dah ramai orang yang mengandung buat baby shower. katanya, baby shower ni macam lenggang perut. bagi siapa yang tak tau, baby shower ni maksudnya satu sambutan menyambut bayi dalam perut dan 'dihujani hadiah'. kalau nak tau maksud lebih tepat, sila rujuk sini.

well, bagi orang tua-tua, ada yang berpendapat tak berapa elok buat baby shower sebab kita memberi hadiah banyak-banyak mahal bagai, sekali tiba-tiba bayi dalam kandungan meninggal, akan memberi kemurungan kepada si ibu. na'uzubillah. saya pun tak tahu sangat, tapi yang pasti, saya pun pernah kene marah dengan orang tua-tua sebab membeli hadiah dan persiapan awal untuk kakak saya semasa diorang tengah pregnant dulu. kalau ikut logik, betul jugak orang tua-tua ni cakap. bende ni boleh membawa kepada Postpartum Depression yang serius. (ade kaitan ke eh? hurmm o_O)

persoalannya, kenapa baby shower tak elok, tapi lenggang perut boleh pulak buat? menurut kisahnya, lenggang perut ni untuk membetulkan kedudukan bayi supaya berada di pangkal rahim, bagi memudahkan proses bersalin nanti. sebabnya, zaman dulu-dulu susah nak dapatkan klinik. jadi, panggil mak bidan untuk tengok kedudukan baby. kalau tak betul, tu yang dia betulkan. kat sini MAYBE nampak kerelavenan kenapa atuk nenek kita kata baby shower tu dah terpesong dari tujuan lenggang perut sebenar. 

saya ada terbaca di beberapa website yang menceritakan pengalaman mereka membuat lenggang perut. ada sesetengahnya dikatakan syirik sebab ada guna kemenyan, beras, kelapa, kain 7 warna, etc. kononnya ada bidan percaya boleh check jantina bayi dari cara percikan air kelapa tu (like SERIOUSLY? O_o) . sebagai contoh, di website ini ada menerangkan cara lenggang perut. kalau nak baca cara / kaedah yang lain, boleh seach google kat mana-mana website atau forum di internet.

pic from here
tapi, ada juga lenggang perut yang masih berpegang kepada adat, iaitu panggil mak bidan, check posisi baby, then buat doa selamat, bacaan yasin, kemudian kenduri kecil-kecilan. 

kalau payah sangat, pergi aje hospital tu. check dekat pakar sakit puan ke atau mana-mana doktor lah. nak check jantina baby, pergilah scan. haishh. tayah nak pecah-pecah kelapa tu. buat santan lagi baik.

jadi, kembali kepada persoalan utama kita, semua tu berbalik kepada individu tersebut. sejauh mana kepercayaan sesorang itu terhadap sesuatu perkara itu. tepuk dada, tanya iman. wallahualam :)




ps: hanya Allah yang lebih mengetahui. kita doa  dan buat solat hajat banyak-banyak agar baby selamat. macam tu lebih senang. ye dok?

Thursday, November 10, 2011

Optimus Prime in Klang Valley!



'I am Optimus Prime, and I send this message to any surviving Autobots taking refuge among the stars.
We are here. We are waiting..."

Yup. They are waiting FOR U! well, actually, not really 'we' laaa. yang ada cume si Optimus tu je. Robot-robot lain coming soon.

Bersempena dengan Robotic Festival yang akan bermula tak lama lagi, dan pameran Actroid (actroid tau...bukan Android) pun akan melabuhkan tirainya dalam masa terdekat ni, maka Pusat Sains Negara pun dengan bangga jemput En. Optimus datang melawat kita di Malaysia. awww. oh, actroid tu robot manusia macam kat jepun tu.


so, jika anda seorang fanatik cerita Transformers, boleh la datang ke Mont Kiara ye :) jumpa anda di sanaa.



ps: tak lama lagi ade Science Festival pulak. so, kepada biologist, chemist, physicist, entomologist, geologist, bio technologist, dan segala yang ada -ist kat belakang dia, yuk kita meriahkan festival ini yuk. untuk kita-kita ajeee :D

Thursday, October 27, 2011

help

pernah tak anda rasa like u don't belong di suatu tempat tu?
i do.

pernah tak anda rasa down gila, lagi down dari dapat C untuk add maths?
i do.

pernah tak anda pujuk hati anda setiap hari, setiap masa, setiap minit untuk teruskan sesuatu yang anda tak suka?
i do.

pernah tak anda senyum yang tersaaaaangatlah fake sampai anda sendiri rasa nak tampo-tampo je muka anda tu?
i do.

pernah tak anda rasa macam nak menangis semahu-mahunya, tapi anda terpaksa tahan demi masa menjaga air muka?
i do.


pernah tak anda rasa stress gila sampai kalau boleh, anda nak mintak sakit mata supaya tak yah pegi keja/kelas selama seminggu?
i do.



saya tak tau apa yang Allah rancang untuk saya, but for now, i HAVE TO bersabar dengan segala yang berlaku tapi hati saya tak sekuat itu. so, saya nak mohon jasa baik sesiapa yang baca entry mereng ni, tolong doakan saya kuat menghadapi segala dugaan yang Allah berikan. cukup dengan ucapan "InsyaAllah."

terima kasih semua. semoga Allah merahmati kalian :')


Wednesday, October 26, 2011

World Hunger Relief

duk jalan-jalan mencari company untuk buat lead baru, sekali terjumpa kempen 'World Hunger Relief' kat web KFC. ohhhh. macam best je.


kempen dia jalan sepanjang 5 km. alaaa macam merentas desa tu. start dekat Istana Kehakiman, Presint 3, Putrajaya, jalan jalan jalan, buat U turn, pastu habis pun dekat Istana Kehakiman tu juga.

Tarikh: 29 Oktober 2011
Masa: 1.00 pm
Tempat : Putrajaya


Pendaftaran RM 25. dapat t-shirt, goodie bag, makan. Oh! artis jemputan Mizz Nina dengan Hujan.  nampak macam best je. dah lama tak buat keje amal sambil bersenam ni. tapi pukul 1 tghari? aiyooo. tu yang lemah sikit tu. hurm.


ada sesiapa nak pergi tak?




ps: Tom Yum Crunch memang tak boleh lawan Hot n Spicy.


Friday, October 21, 2011

friday's flick: pabila 7 x-jaksa bersatu



antara perjalanan ke kenduri kawen terlama aku pernah rasa. fuh. siap ade action drift lagi. pergh. tapi tak brek tak makan, makanya berdentumlah kereta. hahaha. macam ni la baru dinamakan kenangan kan? apepun, selamat pengantin baru leen :)


ps: kepada sudin + efa, sila jumpa tok kadi cepat.

Monday, October 17, 2011

kerja: Government @ Private?



so much to say, but so little time. lately, banyak mengeluh. tau...tak baik. orang tua-tua kata banyak mengeluh pendek umur. entah betul entah tidak. kenapa mengeluh? ni yang nak story sikit.

saya tau, at this time ramai fresh graduates tengah pulun carik kerja. some sambung masters. the rest sedang menikmati zaman bermanja-manja dengan tilam dan makanan dengan bahagia. oh jelesnye. but for me, i seriously malas nak kerja. lagi malas nak sambung masters. cukuplah hilang berkilo-kilo berat badan buat tesis. tapi, kene carik duit. kesian kat mak bapak. that's why saya memilih untuk kerja. here comes the hard part.

nak pilih kerja dengan GOVERNMENT atau PRIVATE?


di sini, kene buat pilihan betul-betul. tak semua orang boleh kerja dengan gov dan begitu juga sebaliknya. kene fahami diri betul-betul. jika anda jenis yang suka bergaul dengan golongan makcik-makcik atau pakcik-pakcik, boleh la kerja dengan gov. nak pulak sekarang dah up sampai umur 60 tahun. so, maybe anda akan bekerja dengan golongan atuk-atuk juga. *hamboi, nak atuk ajeee, nenek tanak pulak?* ini bukanlah bermaksud yang sape keja gov ni berkawan dengan orang yang berumur, tapi selalunya, kerja gov ni terasa suasana kampung halaman sikit. ye la. cik kiah ni duk bawak kerepek. en meon pulak duk buat air nescafe. pergh. bau dia wangi tayah cakap la. dengan si tipah ni pulak tetibe masak roti bakar letak mentega tabur sikit gula. pastu bila nak semayang zohor, jemaah ramai-ramai. kan macam suasana kampung tu. tak tau la pendapat orang lain. ni bagi saya la. and i love that.

jika anda gemar bergaul dengan mereka yang pelbagai kaum, bangsa, agama dan budaya, boleh lah kerja dengan private. TAK SEMUA private macam tu, tapi kebanyakkan private ada ramai Chinese and Indian. kalau kerja private, anda akan rasa macam keharmonian 1 Malaysia pulak la. nanti Chinese New Year dapat banyak limau. bila Deepavali dapat banyak Meruku atau candy atau laddu. awww. so sweet. BUT, it's kinda rare to find other races in the gov agencies. why? because most of the time they have to speak Bahasa Malaysia. like for Malays, it's not a problem, but for others?

same goes to private sectors. why it's hard to find Malays in a company where the taukeh is a chinese? because most of the time they have to speak English and most Malays can't speak English fluently. including me. hahaha. and that's not a good thing ya people.


 i'm not talking about races here okay. don't get me wrong. apa yang saya ingin tekankan di sini ialah penguasaan bahasa tu sangat penting. yes, i admit. sejak duduk UKM, saya memang jarang sangat guna Bahasa Inggeris. even dalam kuliah pun, tajuk subject je dalam Bahasa Inggeris, tapi bahasa pertuturan semua dalam Bahasa Malaysia. so, lama-lama saya jadi berkarat. bila jumpa mat saleh pun fikir dalam otak dulu, grammar betul ke tak, pronunciation betul ke tak, preposition betul ke tak, baru la cakap. itu pun nervous macam nak ambil result SPM je. heh. worst part is when i got job offer at Kelana Jaya where i need to speak English like all the time. nak cakap simple English pun tergagap-gagap. lepas tu down sebab tak reti buat kerja dengan baik. lepas tu emo sebab tak dapat buat deal. padan muka aku.

maka, apabila anda nilai apa yang saya katakan ini secara holistik, saya yakin konklusi yang tercapai adalah kerja dengan mana-mana badan pun, kene mempunyai penguasaan bahasa dengan baik. baik Bahasa Malaysia mahupun English. both government and private sectors have their own pros and cons. so, know yourself first. i hope this looooooooooooooooooooooooong bebelan dapat menbantu anda sedikit sebanyak. 



ps: Allah takkan menguji hambanya di luar kemampuan seseorang itu. dan ingatlah bahawa Allah sentiasa suka mendengar rintihan hambanya yang meminta pertolonganya :)

pps: sila tonton Mind Tour Language. a good way to learn English and super dem funny :D