Sunday, June 28, 2015

Review: restoran Al Diafah, Kajang


Alhamdulillah, semalam dapat juga Samah's clan berbuka satu keluarga. Since my sister in law and brother in law pernah duduk di Iran dan berkerja di Madinah, so diorg memang sangat suka makan nasi arab . I've tried few middle east restaurant ( in Malaysia of course ) macam Hadramawt, but i would say Al Diafah have the best nasi arab in town!

OK, Actually Al Diafah ada dua cawangan, satu di Sri Petaling (landmark : CWA Sri Petaling ) dan lagi satu di Kajang (landmark : berdekatan dengan Laman Grill milik Chef Zubir Masterchef ). Tapi Sri Petaling punya agak kecil dan sesak sedikit berbanding di cawangan Kajang, plus agak susah untuk bawa OKU dine in kat situ ( since bapak saya pakai wheelchair). So, we decided untuk makan di Kajang.


Call aja untuk tempahan meja. Bila kita sampai, dia terus bawa kita ke meja kita :) oh ya. Setiap meja dibekalkan loceng untuk panggil waiter. So, kalau nak tambah order ke apa-apa ke, Just tekan loceng tu aja. Jangan buat macam kat mamak pulak duk panggil "anne..annee". hahaha

Masa kami sampai, kedai masih kosong lagi. so, saya belanja gambar aje lah ya.




Ruang yang sangat luas. Dan yang bestnya, kedai dia ada sofa. So, macam last time kami makan di kedai Al Diafah ni, Ammar tengah tidur. Kasi je dia baring atas sofa yang penuh dengan bantal gebuss itu.


Gambar hero kene ada. Ye dok?

Dan ni pula lauk berbuka kami. Since kami ramai, so kami ambil dua set untuk 4 pax punya. Satu BBQ Chicken dan satu lagi Mandy Chicken. Both with Al Diafah rice. perghhhh. Serious lagi sedap dari mandy rice dia. Cuma kalau ambil by plate, dia mahal sikit. Ambil sedulang besar ni, sama pulak harga dia. Haha. Untuk satu dulang ni harga dia RM 75. Tapi memang boleh makan dekat 9-10 orang.



Okay, ni pula ruang solat dia. Besar dan selesa. Pun ada sofa jugak kalau makcik-makcik duk penat naik tangga. Sebab surau dia kat tingkat 2. Telekung semua ada disediakan. Jangan risau ;)


La ni kita upload gambaq budak-budak yang duk hingaq satu restoran tu la naa. Penyeri Samah's clan :)



Big Boss dan Mem Besar.


Anak-anak Big Boss dan Mem.


Ok. tu je kot. Overall, memang puas hati makanan dia sedap. Air kosong free. Hang mintak la 5 jag pun free jugak (sebab kami mintak sampai 5-6 jug. hehe ). Servis yang mantap. But of course, bawak duit lebih sikit naa. Selamat berbuka.














Wednesday, June 24, 2015

Resepi: Classic Cornflakes Cookies

Oleh kerana anak saya dan anak-anak buah saya asik minta biskut cornflakes ni, makanyaa saya share lah resepi biskut raya cornflakes mudah tapi sedap ni. Moga-moga anak anda juga suka biskut ini :)


Bahan-bahan: 

Bahan A

250g mentega
180g gula kastor
2 biji telur kuning
2 camca esen vanila

Bahan B 

200g tepung jagung
140g tepung gandum
1/2 camca teh baking powder
1 kotak kecil Nestle cornflakes (dlm 180g) - diramas kasar

Cara-cara:

1) masukkan dalam bekas pemutar semuan bahan A. Telur kuning dimasukkan sedikit demi sedikit. Letak tepi.

2) ayak tepung jagung + tepung gandum + baking powder. Campurkan corn flakes yang telah diramas tadi.

3) campurkan ke dlm bahan A tadi. Putar hingga sebati.

4) sapukn loyang pembakar dengan sedikit mentega. Kaupkan satu cmc kecil dan letak di atas dulang. 



5) sapukan telur kuning utk hiasan yang lebih menarik. Siap!


Atau boleh juga letak di dalam cup kertas kecil-kecil seperti ini.



Selamat mencuba !



Friday, June 19, 2015

Resepi: Tiramisu Cheesekut

Hola! 

Baru perasan, setelah sekian lama buat Cheesekut ni, rupanya tak pernah share kt blog. So, harini nak share resepi Tiramisu Cheeskut!

Bahan-bahan semua sama macam nak buat cheesekut biasa tu, cumanyaaaaa kita celupkan biskut tu dalam air kopi atau nescafe. Rasa diaaaa..perghh! Serious lagi sedap dari cheesekut biasa yang celup susu ( sbb muak). Saya pernah try celup susu, susu coklat dan milo. Yang ni paling sedap!

Bahan-bahan:
Biskut cream crakers ( ikut agak-agak loyang kita atau tinggi mana kita nak buat)
1/2 atau 1 bungkus cream cheese ( kalau nak buat sikit, guna separuh pun dah cukup)
1/2 tin susu pekat
Air kopi setengah cawan

Caranya spt gmbar di bawah ya:


1. Celupkan few seconds biskut dalam air kopi panas.

2. Blend cheese + susu pekat. Letakkan lapisan cheese.

3. Tabur nestum dan milo.

4. Ulang step sampai loyang penuh atau biskut habis.

5. Masukkan dalam peti ais. Taraaa! Siap!

Thursday, June 18, 2015

Review: Hotel Langit Langi, Port Dickson.


Haritu ada outstation dekat PD. So, sebab just datang sana nak buat kerja sekejap aja, kita carilah hotel yang agak budget, tp comfy. Survey punya survey, jumpalah Hotel Langit Langi ni. Betul- betul depan Petronas otw nak ke town PD.


Receptionist dia ok, friendly. Lobby dia pun ok, unik sikit sebab ada ukuran alif ba ta semua kt dinding, tapi masuk2 ada tanglung CNY. Hahaha.

So,sbb cuti sekolah, kami kene charge harga super peak, walaupun tu ahad terakhir cuti. Sobss. Bilik yg sepatutny dlm RM 88 naik jadi RM 100++. Sadd. Takpo la jang. 






For me, utk bilik standard dgn harga RM 100 ( normal price ) dapat bilik macam ni adalah sangat affordable. Plus, dia siap breakfast! Bukan senang nk cari hotel budget yang dapat breakfast. And dia juga provide toileteries. Tak semua hotel kasi tau. Even pergi Seri Pacific yang 5 star tu pun tak ada.

Tapi yang paling best pasal Langit Langi ni sebab ada.....


Swimming pooool! Can u imagine with less than RM 100 per night, tu dah include semua servc charge la semua, dapat bilik yg selesa, dapat complimentary breakfast and siap ada swimming pool lagi..i wud say this is the best budget hotel i've ever stayed. But my staff said diorg dapat FREE maggi hot cup lagi 2 cawan. Amboi. Kemainnn. Mentang-mentang staff i hensem-hensem.


Ni view dari atas. Big enough for you to berenang sampai penat. Anddddd pool dia bersih. Another thing i like about this budget hotel adalah sebab dia siap ada changing room. Seriously, i think this is the most complete budget hotel in Malaysia. Mewah sangat utk dipanggil budget. Haha



Changing room utk lelaki dan wanita.


Walaupun dekat pool dah ada shower, tapi bagi wanita muslim mungkin segan nak bersihkan diri secara open kan, so dalam ni ada lagi toilet and shower. (Walaupun kat lobi dah ada 2 lagi toilet). 


Best kan? It's juat that the breakfast buffet was a bit off sebab tak berapa sedap ( mushroom soup masin, the combination of food was a bit odd and the nasi lemak is very cheap)


With no ikan bilis or kacang, and just a piece of 3 cm of omelette. Takpo la. Ammar bahagia makan cereal.


I guess that's all. Ohhh waittt! One more thing. This hotel is OKU friendly. They have a reserved parking for OKU ppl ang even have ram at the entrance. My dad will surely be happy if he stayed here. 


Ok now. That's all from me. Tq Langit Langi for the stay. Muah!






Tuesday, June 16, 2015

Things to consider before visiting new mummy

Lepas baca entry terbaru Namee Roslan yang ni Motherhood Contest tu, terus rasa macam nak sokong 200% sambil bawak sepanduk. Ohh seriously sangat setuju. ( tolong search dan baca ya )

My dear orang di luar sana,

Let me tell u a story about how we (golongan yang baru lepas bersalin) want you (golongan yang suka komen macam dia aja yang betul) to look at a diff perspective toward us. 

1) Perihal lepas bersalin

Lepas bersalin adalah satu masa yang sangatlah baru bagi first time mother. Masa tu baru first time dia nak kene belajar pakai pad loop, tu lah first time orang duk seluk tengok tempat sulit dia nak check jahitan, tu lah first time takut nak buang air besar sbb takut jahitan terbukak atau  sakit sbb 3rd degeee tear, etc.

Tapi semua orang sibuk nak datang. I still can remember masa Ammar dulu tiba-tiba doktor tahan sebab kuning tinggi sangat. Sebab Ammar ada G6PD. Saya tak stay kat hospital sbb mahal nak ambil satu bilik ( sbb swasta ). So, i have to constantly datang hospital every 3 hours utk beri susu. Saya nak direct feeding sbb nak bonding dgn baby. Tak nak la nanti asik nurse je beri ebm dekat baby kita kan? Tgh2 pagi pun bangun kejut husband pegi An Nur hantar susu. Penat tak payah cakap la. Bengkak susu tak yah cerita lah. Berurut pun tak sempat. 

Tapi orang tak faham. Siap kene marah sbb tak kasi dia datang tengok baby padahal dah cakap baik-baik.

2) Anak kene kuning maksudnya maknya tak jaga makan

Ni lagi satu. 

" hmm dah emaknya main tibai makan, memanglah anak kene kuning"

" tu jenis tak makan ubat la tu. Kan anak dah kene sakit G6PD"

I was like ...... (-_-). Seriously? Do u even know what is G6PD? It's a genetic thingy.   And bila red blood cell pecah, kuning dia naik laa. Ape kaitan dengan ubat atau emaknya makan sedap masa pregnant? Duhh. Please people, jangan komen tanpa ilmu boleh?

3) Beli barang masa berpantang

I have to admit, i wasn't expect Ammar utk lahir pada 11.10.2013 dulu. Dia lahir masa 36 weeks. So saya beli botol simpan susu ebm adela dalam 6 botol aja kot. Dengan harapan sempat belu lagi ni next week. Atau paling tidak pun, simpan dlm beg susu ebm tu. 

Sekali masa Ammar kene tahan wad, nurse mintak simpan susu terus dlm botol so that senang dia nak panaskan dalam warmer dan terus beri baby susu (in case baby menangis dan saya tak dtg lagi hospital utk direct feeding). So, i asked my hubby to buy some at the nearest baby shop dgn An Nur. Sadly, dia tak tahu. So, i have to follow him. Jalan slow-slow. Tiba-tiba ada orang mengadu domba kat mak saya report kata saya pergi shopping jalan-jalan makan angin masa pantang. WHAT????!! 

Saya pergi kedai yang tak sampai 1km tu pun naik kereta. Dah sampai, jalan dua langkah masuk kedai. Balik, jalan dua langkah masuk kereta. Itu ke namanya shopping? Ooo abes tu saya hantar anak saya check up di Hospital Ampang yang besar tu, jalan lebih kurang 200 langkah pergi, 200 langkah balik tu boleh pula? Kenapa tak cakap saya shopping dalam hospital aja? Haihh.

4) Brand pilihan hati kita

" apesal beli pampers brand yang ni? Mahal laaa. Beli aje la yang murah" 

" bersalin dekat swasta? Membazir je. Hospital kerajaan kan murah"

Seriously, benda terakhir yang kami mahukan ialah sesuatu yang boleh mengganggu emosi kami. Kami tak minta pun anda bayarkan bil hospital kami, kami tak minta pun duit anda utk beli pampers kami. Biarlah. Setiap orang ada sebab tersendiri. Biarlah. 

Saya pernah disoal kenapa pakai Mamipoko, kenapa tak pakai Pet Pet aja. Kenapa check up monthly di An Nur, kenapa tak di KK aja. Kenapa beli botol susu Comotomo, kenapa tak pakai botol susu biasa aja. Kenapa beli puting brand MAM yang harga rm20 satu, kenapa tak pakai puting biasa aja. Haih. 


Ini hanya sebahagian. Tapi tolonglah. Berilah masa utk ibu-ibu berehat. Dah la penat tak habis lagi, dapat tahu anak sakit. Malam-malam bayi menangis, ibu tak cukup tido. Tolonglah. Fahamilah kami.



Thursday, June 4, 2015

Review: Villa @ A Famosa, Melaka (version 2)


School holiday. It's bonding time. So, kali ni kami pergi lagi sekali ke A Famosa . Yeayy. Tapi bukan villa under A Famosa Resort ( sbb harga dia mahal gila utk villa 3 bilik dan review banyak kata kotor). Last year saya booked through VillaFamosa. But this time saya book dekat Bjaya.com.

Ok,here's my review. Both companies are ok. ( tho i prefer villafamosa more cuz they treat their custmr better ). Comparing the price, the SAME villa is cheaper if u book with villafamosa ( i rented 1 night for rm400++ during Dec School Holiday, but this Bjaya charge around rm800 . Crazy right? ). But if u want choices, then go for this Bjaya as they have lots of villas to choose from. 

And so, we went there 2 days ago. Oh forgot to mention. I booked a double story villa with private pool for rm1000/night. Not include rm300 deposit which is returnable during check out. 

Sampai sana around 2pm and taraaaa.


It can fit up to 4-5 cars at the porch. Overall the villa was good. Clean room, clean bathroom, big swimming pool, they also have mini jacuzzi ( but it's not hot at all..haha), spacious living room and barbeque place, etc.



Each and every room have air cond and fan. So in case u're not feeling well, no worries. Just use the fan. The master bedroom have 2 queen beds and attached bathroom, the 2nd room have 1 queen bed and attached bathroom,the 3rd and 4th room each have 1 queen bed and sharing bathroom outside. 



Gambar ni diambil dari website dia. Tapi mmg sebijik macam ni la ghope dia. Kita belanja gambar aje lah ya. 

Balcony atas

Dari bilik dah nampak kolam. Weee

Dia ada small section antara kolam besar dgn kolam kanak2. So, kalau ada anak-anak yang jenis takut tu, kasi je la diorg main kat tgh tu. Haha

Hujung kolam tu ada paip-paip utk buat fountain semua. Malangnya masa kmi try buat tak jadi. Masa demo jadi pulak -_-".

Budak-budak kecik berkerut kening tengok mak-mak depa mandi kolam macam dugong. 

Gambar ayah ammar kene selit satu.

Ni kawasan bbq dia. Bosau sungguh aih. Siap ada teres kat bawah tu. Kerusi banyak. Kawasan mmg luas. Kalau nak huat sukaneka lari dlm guni pun muat. And tempat bakar dia pun ada porch sendiri (in case kalau hujan).


Meja lipat ada satu disediakan.

Okeh. That all my review for now. Alhamdulillaj. Mmg puas hati. Walaupun harga boleh dapat 2 bijik Lexis, tapi rasa dia tak sama duduk satu rumah macam ni. Adios.