Monday, December 31, 2012

resepi: Hash Brown - improvised version!

haaaaaaa. duluuuuuu-duluuuuuuu masa url blog ni masih 'kambenggurunsahara.blogspot.com', dekat keywords tu baaaanyak sangat yang visit sebab nak search for resepi hashbrown. tapi resepi tu macam aa kureng sikit. so, sekarang saya dah jumpa resepi baru. wallllaaaaa :D


it's more or less the same ingredients, cuma caranya sedikit berbeza. so, shall we start rock on roll?


Hash Brown aka Potato Latkes.

Bahan-Bahan:

2 biji kentang
1 biji bawang besar
30 g tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
1 biji telur
sedikit garam
serbuk lada hitam/serbuk cili

Cara-cara:

1. Grate potatoes and onions ( bawang tu optional. in my case, i tak suka, so i tak letak. hihi ).

2. Letakkan di dalam tapis dan buang sebanyak air yang mungkin ( tekan kuat-kuat ). kemudian, keringkan kentang dan bawang tadi di atas tuala bersih atau atas tisu dapur.

3. Sesudah itu, pecahkan sebiji telur dan gaulkan dengan ~ 30g tepung gandum dan sedikit tepung beras untuk menjadikannya rangup. tambahkan sedikit garam dan sedikit chili flakes ( alaaa..ambil yang chili Dominos punya tu aja ) atau serbuk lada hitam untuk menambah perasa.

4. Goreng di atas frying pan. dah siap! senang kan? :)


selamat  mencuba ;D


credits: A Year Full of Recipes.

Sunday, December 30, 2012

Mee Tarik Warisan Asli

Mee Tarik (2)
credits: paramkl.com.my
pernah dengar mee tarik? alaaaa. yang macam dalam cerita cina dulu-dulu tu. haaa. ni nak habaq mai ni. recently my sis in law (ewahhhh. dah sister in law kauuu ) bawak pergi restoran ni. kat sungai besi. nama dia MEE TARIK WARISAN ASLI.

first time denar dah excited sebab dari kecik meeeeeemang naaak sangat makan mee tarik ni. selalu tengok kat tv je. katanya sedap. kataaanyaaa lah kan. tapi memang wa tabik la. baru satu sudu hirup kuah sup dia dah terangkat beb!

restoran ni agak unik sebab customer kene ambil order sendiri. well, ada yang complain kata pekerja restoran tak 'mesra alam' la, kene ambik order sendiri la, ape laaa. sebenarnya, bukan waiter dia tak mesra alam, it's just that diorang tu datang dari China. diulang, China. bukan cina malaysia. memang la diorang tak paham apa kau cakap. dan sebab tu jugak, dekat menu ada kod makanan. so, nanti kita tulis la kod makanan dengan jumlah order. ok? jangan emo-emo naaa.

yang paling best, kita boleh tengok live diorang tarik-tarik mee tu. sebab kat dapur dia ada cermin. best. best. nak tengok makanan dia?



sup tu memang serius sedap! cuma sorry la. ni aja yang sempat tangkap. 


so, apa tunggu lagi? try laaaa!

Friday, December 21, 2012

Mr & Mrs Hafiz : part 2

well yeah. as promised, saya akan upload few pics semasa wedding saya haritu. sebenarnya, gambar ni ada di fb, but somehow saya jenis segan orang tengok-tengok gambar orang yang tak kenal. hmm. pelik kan habit tu. so, saya delete di wall saya dan hanya ada album tu di wall photographer saya aja. sorry, tapi segan la orang stalk kita. namo namo namo. 

so, that's why saya letak sebahagian dekat sini. sebab link blog ni hanya kawan-kawan aja yang tau kan? hahaha. untuk yang tak tau blog ni, maybe later (kalau saya rajin ) i'll upload when the album is done.

 doorgifts : by Anis Bakery

Make Up Artist: Kak Ziela



Butik Pengantin: Andaman Selendang Mayang



Samurians Batch 23 yaww!


 meet my bridesmaid, Kama :)


dah. cukup kot? nanti kalau ada lagi nanti saya tambah la eh. btw, mekap hari persandingan ni kalau tengok agak light kan? saya sukaaaaa sangat. Kak Ziela is highly recommended! kalau sesiapa nak, nnt i'll give her num ya :)

cerita-cerita lain, kita sambung esok lusa pulak deh. capek. mau gi mangan.

Wednesday, December 19, 2012

Mr & Mrs Hafiz : part 1

SYUKUR, ALHAMDULILLAH.

that is the only word across my mind whenever people ask me "Macam mana life lepas kahwin?" atau "Apa rasanya dah ada suami?". as simple as that. it such a feeling yang tak boleh nak describe. 

ya, dulu memang ramai sahabat-sahabat cakap "cika, kawen la cepat. rasa tenangggg sangat". camno nak kawen, takdok sapo minang. haha. tapi sekarang baru faham macam mana ketenangan tu. rasa tenteram aja hati. Allah. rasa ada seseorang yang sentiasa di sisi menemani hari dan menjaga diri. serius, tak tergambar nikmat sebuah pernikahan itu. kerana apa? kerana dah HALAL.

so, kat sini saya share sikit gambar pernikahan saya ya. saja nak menyuntik semangat rakan-rakan pun bina masjid jugak. hee :D


meet my husband, Mr Hafiz :)









okeh. ni sedikit sebanyak time majlis pernikahan. nanti ada masa saya upload gambar masa hari persandingan ya :)

pic credits: Khairulazkar