Sunday, January 29, 2012

mencari syurga cinta

tadi masa tengah duduk-duduk, sekali terperasan ade cerita Syurga Cinta dekat Astro. dah lama tak tengok. dulu masa dekat Kajai, asal bosan je, usha koleksi movie.

penceritaan cerita tu ok, tapi sampai satu part, saya tergamam. dialog dia sangat mendalam.



Irham: Syu..apa Syu akan buat kalau tiba-tiba orang yang Syu sayang tipu Syu dan tinggalkan Syu..Syu sedih tak?

Syuhada: Jika seseorang itu hadir dalam hidup saya, dan jadi sebahagian daripada saya, tapi atas sebab-sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu sedih. terimalah kenyataan itu..sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan saya. jadi saya redha.


4.33 - 5.06

kehadiran sesorang di dalam hidup kita belum tentu akan kekal selamanya. 
kehadiran seseorang dalam hidup kita belum tentu jodoh kita. 

ajal, maut, jodoh dan pertemuan ditentukan olehNya. 
jadi, terima segala ketentuan dengan hati yang redha.




ps: nak melarikan diri kejap. serabut. serabut!

Saturday, January 28, 2012

blood personality test

found this picture kat fb. Pui Yan yang post. saja je nak usha. haha. tahniah kepada pakar psychology yang buat research ni. 90% betul! *clapss*

 

untuk paparan lebih besar, click gambar eh.

so, sebab saya darah A, so here's my personality:

 In a nutshell: 
> pessimistic and too sensitive 
*i give it 10 stars for the sensitive part. sensitive is girls best friends. durhh*

Basic behaviour:
> careful about decision making
*sebab tu saya memang sangat sangat tak pandai pilih dalam buat keputusan*
> make things clear in black and white
*yup. i'm very fussy*
> care too much about social rules and standards

Tolerance:
> high tolerance for physical or repetitive work
> cannot take changes easily
* of course. we need time to adapt*
> lose interest in a hobby easily
* super TRUE! and this also can be applied to other things such as ambition and dream guy*

How do they see their future and past:
> try hard to forget the past
* uuuuuhhh yeahhhh. it tough mann*
> pessimistic about the future 
*i think i prefer the term 'prepare for the worst'*

How do they express their emotions:
> able to express cool outlook even when they angry
*mmm..not really. trust me, u dun wanna see me angry*
> short- tempered
> take longer time to heal a broken heart
* sobsssssss :'( *
> sensitive to other's opinions

How do thet work:
> perfectionist
* perfectionist is not really a good thing, u know . it makes u stress!*
> handle one thing at a time
* gahahaaha..ade orang pernah cakap saya ni bukan multi tasking. yeah, u're right ;) *
> work a line between work and personal affairs
> highly responsible
> tend to choose hobbies which helps them release stress
* i guess this explain why i can't stick to a specific hobby *


 
ps: tayah percaya sangat. sekadar suka-suka saje :)
                    

Thursday, January 26, 2012

Monday, January 23, 2012

swimming session

as usual, kalau pergi Lumut, mesti akan stay dekat Orient Star. bukan sebab best, tapi sebab tu yang paling dekat. well, ok la hotel ni. ade swimming pool, gym semua. dekat dengan jeti ke Pangkor dan dekat dengan kedai-kedai in case malam-malam lapar nak carik kedai makan. cuma breakfast selection dia sikit.

dan bebudak ini seperti biasa juga akan terjun ke kolam. walaupun tengah panas terik. zzzz. nasib tak sunburn.

 sesi 1: mengajak Eva berenang ke tengah kolam.

sesi 2: mengajak Alia berenang ke tengah kolam.

sesi 3: misi berjaya! :)


ps: hero itu adalah Danial. pandai berenang. bijak. kacak dan masih single. ada sesiapa nak jadikan calon menantu? hehe

Friday, January 20, 2012

hand in marriage


to whoever He created for me. 

part 1

part 2



ps: tho cara budak2 ni cakap agak annoying, haha..tapi mesej dia sampai.

Saturday, January 14, 2012

tudung sulam crown

rasanya dulu saya ade promise nak buat satu entry pasal tudung sulam crown yang saya beli kan? okeh. so, here's the story.

i love tudung bawal. expecially tudung sulam. lagi-lagi suka kalau tudung sulam crown. dan double triple suka kalau tudung sulam crown tu daripada Bawal Lovers atau Ct Redzuan. i tak dapat commission pun promote ni, but i like diorang punye tudung. cuma, tudung di sini quite expensive. yelah. tudung gred baik, quality baik, sulam baik, harga pun baik la kan?

so, when i was ..ermm..tak berapa nak kaya sangat, i searched for tudung sulam crown dari blog lain. i beli dekat pengedar because takkan dia berani nak jadi pengedar kalau quality dia tak elok kan? plus, maybe i dapat murah sikit. cuma bezanya, sulam crown ni jenis 'ribbon'. fyi, tudung sulam crown ade banyak jenis. ade jenis 'saigon', ade jenis 'ribbon', ade sulam 'cameron, ade sulam mesin, etc.

and so, i bought it. tapi, i was very surprised, very frustrated and very sad. tudung yang saya dapat tak sebaik yang disangkakan. you wanna know why? i'll show you.


1. Tudung sangat senget. just look at it. how am i going to wear it? i tried to alter tapi susah sangat.
2. Position sulam tak center.


3. Hujung tudung tidak dijahit kemas. ada bahagian yang berjahit, dan ada yang tidak. persoalannya, kenapa ini tidak ditunjukkan  dalam gambar? dan apa yang lebih menegecewakan ialah penjual tidak mahu bertanggungjawab keastas segala defect yang terdapat pada produk jualan. come on la. my sis and i pun penah jual baju. kalau ade defect, kami tunjuk. kalau ade kesilapan dari pihak kita, kita akui. malah full refund atau kami gantikan baru. free. what kind of seller are you?


4. Even if i tried to re-position bucu tudung tu, sulam akan jadi tersangatlah senget.


okay. i get it. you jenis tak nak bertanggungjawab punya orang. but please, mind your manners. i asked u nicely, answer me nicely lah. tak perli menghina, tak perlu mengutuk. dah la time i order pun u marah tak tentu hala. tak reti baca mesej, dimarah kita pulak. haih. nasib baik time tu nak tudung cepat, so order jugak dekat dia. ikut hati, saya nak publish je dekat blog, dengan tajuk " si penjual tudung penipu, tidak beradab dan kurang ajar. jangan beli dari dia!" pastu saya share banyak-banyak dekat facebook, siap letak dekat youtube dan twitter lagi. nak macam tu?


actually, moral dari entry ni ialah:
-->  Ladies out there, kalau nampak org jual tudung sulam ribbon macam ni / lebih kurang corak macam ni, tayah la beli. maybe dia adalah supplier yang sama / dapat dari supplier yang sama.

--> Kalau anda seorang penjual, remember this "customer always right".  and if there's anything or any problem, settle it nicely.



ps: nak kata Shahir, 'dun mess with blogger!'.


Wednesday, January 11, 2012

Elite Team Building + Glamorous Red Dinner

ok. mari kita lupakan sejenak pasal Country Heights yg mengecewakan itu, kita pergi kepada Elite Team Building. ok la. best jugak la. tema Glamorous Red. haha. asal dinner je mesti tema merah. asal eh? so, bawah ni adalah gambar-gambar sepanjang event :)


 TELE-MATCH
 sampai-sampai dah kene buli jalan atas batu bata. jauh plak tu. saket kaki wooooooo

 pastu makan epal. tapi kitorg main tipu. gigit dan buang :)



 hoyeah. team paling banyak belon tak pecah.

ELITE AWARD DINNER 2012
masing-masing tengah hepi dapat free trip 4 days 3 nights ke Universal Studio dan pakej shopping di Vietnam .
*semuanya FREE*

waka-waka eh eh

persembahan boria


we are the Wealth Advisor!

THE GOAL SETTING
 Magnificent Tiger vs Fantastic Six




okeh. ni je la gambar. malas nak upload banyak-banyak. next trip --> SINGAPORE on April. ade sape nak kirim ole-ole? hehe :)

oh. ni hadiah lucky draw. di mana saya telah tercabut nama saya sendiri. hahaha. apepun, thanx banyak-banyak Pn Bochi. I.Allah, i'll be one of the record breaker this year. 




ps: nanti i'll tell you guys how to turn your money from RM 100 K jadi kepada RM 1.2 mil when investing with CIMB :O


Sunday, January 8, 2012

Country Heights Kajang? neyhhhhhhhhhh.

The Goal Setting event was held at Country Heights Resort, Kajang last saturday. well, if i were about to describe the accommodation and facilities, i would say ' indah khabar dari rupa'. forget about the elegant look from the website and even there are about 4 security posts along the way, the place was quite 'gloomy'. well yeah, they have lake(s), basketball court, swimming pool and stuffs, but they don't have proper surau. what's worse was we have to solat in a dancing studio. and the muslimah need to share the same pipes with the muslims in order to take their ablution. i was like whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat?o_O are you kidding me? and FYI, the pipes were located in front of the surau, which everybody can see you. 

the house was 'OK laaaaaa'. got aircond in each and every room, but broken already. pfffft. the paint was like from the 90's. and they surely need to update their bathroom. but Alhamdulillah, the food was very, very delicious but lack of choices. so, overall, i gave them 2 stars of of 5. and it is not recommended by me. sorry. 



ps: entry pasal Elite Award Night & Goal Setting is coming up! :)

Friday, January 6, 2012

Sunway Putra Hotel vs The Legend Hotel

well, the last time I makan dekat sini rasanya masa NanoSummit & Expo 2011 dulu. masa tengah buat intern dengan PSN. *oh, baru perasan saya tak buat entry pasal tu . hurm. nnti la kite qada' entry. hehe* 


this is me and Ajai during the NanoSummit dulu.

But during that time, masih lagi dengan nama The Legend Hotel. sangat sinonim dengan The Mall di sebelah dan deco hotel yang sangat cantik. Last night saya pergi dah tukar nama kepada Sunway Putra Hotel. I'm not so sure about the management masih sama atau tak, tapi rasanya staff dia macam kurang sikit. kot. dah tade penyambut tetamu dekat bawah tu. 

anyways, kita nak review food dia. bukan workers dia. hehe. so, here we go :

Marshmallow+ choc fountain, Sate, Bread pudding 

all sorts of desserts

Highly NOT recommended to eat the one in the middle pic sebab rasanya sangat mint sampaikan after my 5th round makan pun masih rasa mint dia di tekak. -_-". well, overall food dia memang baaaaaanyak sangat. besides yang dalam gambar, dia ade juga: 

Kambing golek
Pasta corner - kuah bolognese dia sangat sedap
Char Kuew Teow + Nasi
10 jenis lauk untuk main course
All types of breads
Sushi
Tuna + Crab + Prawn
Salad yang super banyak
Ice Kacang
Pudding and Bread Pudding
Pudding Caramel
Red Velvet cake
5-6 flavors of ice cream
Jeruk corner
Fruits

sikit aje gambar yang dapat tangkap. susah sikit nak snap sebab ade makcik UIA duk bising-bising kat sebelah saya asik tangkap gambar makanan. jeles letteww. heh.

overall, makanan dengan hotel Sunway ni lagi banyak rasanya. dulu time dengan The Legend, kalau food tu habis, then that's it la. takde topup. but this time, even dah pukul 10.30 pun mereka masih topup food. *clapss*. so, i gave them 4 stars for the marvelous dinner :) 

the UNESCO + PSN + Petrosains + UIA team

 it's US :) *smileeeeee*


ps: recommended dish- Sate ayam + Spaghetti Bolognese
pps: hari ini nak pergi holiday dekat Country Heights! for free! :') *nangis gembira*

Tuesday, January 3, 2012

najwa latif- kosong

start jumpa lagu ni tahun lepas. first time dengar, terus suka. muzik dia sedap. orang kata, kalau perempuan tu suka sesuatu lagu, ada maksud di sebaliknya. but for me, i like it because ade sesuatu yang membina dalam lagu tu. 

bagi sesiapa yang tak pernah dengar, ni lagu baru Najwa Latif- Kosong.



Kau melihat diriku
Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu
Akal dan mindamu
Kau mendustaiku
Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku
Sedangkan kau juga begitu

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

Kosong...kosong

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku

Kosong...kosong

Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan
Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar

Kosong...kosong

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

Kosong .. kosong 

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku

Kosong...kosong

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa

Kosong...kosong

ps: ...dan akan ku buktikan siapa diriku yang sebenar. 

Sunday, January 1, 2012

2-0-1-2

dua ribu dua belas
kehadirannya dinanti
disambut percikan bunga api
segenap bumi dihujani muda mudi
namun ia mengandungi sesuatu yang tak pasti.

dua ribu dua belas
tahun yang penuh misteri
walaupun baru cuma sehari
namun bahangnya dah dirasai
apakah cabaran yang bakal ditempuhi?
apakah dugaan kali ini?
walau apa pun yang hadir nanti
bertabahlah dikau wahai hati.

dua ribu dua belas
moga ia jadi tahun yang menguatkan ku, 
Kau tetapkan imanku, 
Kau rendahkan egoku,
Kau kuatkan semangatku,
Kau berikan yang terbaik buatku,
kerna Kau sahaja yang mengetahui apa yang akan berlaku.

terima kasih Allah untuk sepanjang kehidupanku di bumi ini,
terima kasih Allah untuk keluarga yang sentiasa menyayangi,
terima kasih Allah untuk rakan-rakan yang memahami,
terima kasih Allah di atas segala rezeki dan nikmatmu ini.

terima kasih Allah untuk segalanya :)


moga mak sihat-sihat selalu
moga bapak cepat sembuh
moga dapat pekerjaan yang baik
moga De cepat dapat anak
moga dimurahkan rezeki untuk keluarga ini
amin :)