Saturday, April 26, 2014

Contest PaMa


Muehehehe. Thank youuuuu PaMa. Alhamdulillah. Berjaya pada cubaan pertama. Later i'll make a review on the lost world of tambun ya. 

Saturday, April 12, 2014

Tak payah lah kerja part time! Qonaah je lahhhh.


"Tak payah lah kerja-kerja part time ni! Bersyukur ajelah apa yang adaaa"

Sounds familiar? Yup. Itulah yang orang kita sering perkatakan. Salah kah ayat tu? Tak. 

Tak salah, JIKA anda :
- dah cukup beri wang pada ibu bapa
- dah pernah menunaikan haji
- dah pergi umrah lebih dari sekali
- dah beri zakat pada yang perlu secukupnya
- dah infakkan harta pada yang perlu
- dah beri nafkah yang secukup-cukupnya pada anak isteri
- etc.

Tapi, SALAH, SEKIRANYA anda:
- nafkah isteri pun boleh kira dengan jari. Dah la tu, beri awal bulan, tengah bulan minta balik.
- beli susu/ pampers anak pun berkira nak yang murah aja
- beri duit pada mak bapak pun kadang-kadang aja. Paling selalu, pinjam lagi adalah.
- pergi umrah pun tak pernah. Pergi haji apatah lagi. Ingat mak tunggu duit kat TH beranak-ranak dulu. Dah umur 60+ nanti pergilah. Kot. Itupun kalau masih bernyawa lagi.
- nak bayar zakat pun berkira-kira. Takut duit tak cukup sampai hujung bulan.
-etc

Fikirkanlah kembali. Adakah ini yang anda maksudkan 'bersyukur dengan apa yang ada'? Tidak. Allah memberi seorang lelaki itu kudrat yang sangat hebat, agar dia berusaha dengan lebih. 

Barangsiapa bersusah payah mencari nafkah untuk keluarganya maka dia serupa dgn seorang mujahid di jalan Allah. (HR Ahmad) 


Terasa terketuk baca ayat di atas? Nah, baca ini pula.



"Kemiskinan BUKAN hukuman. Islam WAJIBKAN umat mencari rezeki untuk KEMAJUAN diri"

Tidak. Lahir miskin bukan hukuman. Tidak. Serba kekurangan wang dan harta bukan hukuman. Berusahalah. Berusahalah. Berusahalah.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.

Bangkitlah. Tidakkah anda mahu melihat ibu bapa bahagia tatkala setiap,tahun anda belanja mereka pergi umrah bersama? Pahala. Tidakkah anda mahu membayar lebih tatkala membayar zakat setiap bulan? Pahala. Tidakkah anda mahu memberikan pakaian dan sumber makanan pada fakir miskin tatkala raya muncul pada setiap tahun? Pahala. Allah. Banyak sangat saham akhirat boleh kumpul ni!

Tidak akan berkurang harta yang di sedekahkan, kecuali bertambah dan bertambah." (HR. Tirmidzi)

Apa yang saya ingin sampaikan ialah, mencari harta dunia BUKANLAH bermaksud mengejar dunia. Mencari harta dunia bagi kesenangan keluarga di samping dapat menambah saham akhirat. 

Ada pepatah mengatakan "kejar dunia, nescaya akhirat akan meninggalkanmu. Kejarlah akhirat, nescaya dunia akan mengikutimu". 

Saya tak kata carilah duit supaya boleh bangga pakai kereta Lambogini. Saya tak kata carilah duit supaya boleh tayang pakai beg LV. Saya tak kata carilah duit supaya raya nanti boleh kecoh cerita tempah khas baju dengan Jovian Mandagie. Tak. Saya tak kata. Itu riak namanya. Dan riak itu syirik khofi. ( yes, you can wear n buy all those things, IF u REALLY want it..as long as u keep humble, byr zakat semua dan tak riak ).

Barangsiapa yang (menjadikan) dunia tujuan utamanya, maka Allah akan mencerai-beraikan urusannya dan menjadikan kemiskinan (tidak pernah merasa cukup) (selalu ada) di hadapannya, padahal dia tidak akan mendapatkan (harta benda) melebihi dari apa yang Allah tetapkan baginya. dan barangsiapa yang (menjadikan) akhirat niat (tujuan utama)nya, maka Allah akan menghimpunkan urusannya, menjadikan kekayaan/selalu merasa cukup (ada) dalam hatinya, dan (harta benda) duniawi datang kepadanya dalam keadaan rendah (tidak bernilai di hadapannya)- HR. Ibnu Majah, Ahmad, ad-Darimi, Ibnu Hibban.



Jadi, renung-renungkan. Adakah anda dalam kategori tak salah atau SALAH. Jika anda dalam kategori salah, carilah kerja part time yang sesuai dengan anda. Untuk keselesaan keluarga. Boleh buat biz jual kain on line ke, buat biz shaklee ke atau paling senang, tak perlu simpan stok barang, jadilah konsultan kewangan.

Malah dengan menjadi part-timer konsultan kewangan ini pun sudah mampu tolong orang untuk PERGI UMRAH/HAJI. Subhanallah. Seronok kan? Sekiranya berminat untuk mengetahui tentang kerjaya part time yg unik ini dengan lanjut, hubungi saya secara personal di 013-3107764 atau email di emeraldelite@yahoo.com. 

Resepi : spaghetti cheese bakar @ baked cheese spaghetti

Ohh. Biasalah. Bila musim air kene catu air ni, seboleh-bolehnya kita nak masak benda yang simple, kurang guna utensils dan senang. Betul kan? So, dengan ini, saya namakan resepi ini 'resepi mudah bila air takda'. Muehehe

Cara:

1. Rendam spaghetti dalam periuk panas. Rendam sampai lembut. Ketepikan.
2. Basak bahan-bahan sos. Campak-campak aja bahan. ( sos mushroom kimball+ ayam cincang dadu+carrot+cili padi+ cendawan+bawang merah+ serbuk lada hitam+ serbuk lada sulah+garam)
3. Bila bahan sos dah masak, gaul rata spaghetti dengan sos tadi. Masukkan ke dalam pan pembakar. Letakkan keju cheddar@mozarella@keju cheesedale @ seangkatan dengannya di atas spaghetti tadi macam ni.


Atau kalau guna pan besar, letak la 3-4 keping macam ni.


4. Bakar selama 10-15 minit. Siap! Makan. Omnomnom


Happy trying ;)



Wednesday, April 9, 2014

Resepi: Apple crumble version 2.0

Olla. Lama tak share resepi kan? Since jadi suri rumah ni, memang kerja masuk dapur ajela. Maklumlaa, boring. Takde internet. Hahaha. So, i tried this new recipe from Jamie Oliver. (U have to google for the recipe since i dont know how to paste the link using this blogger apps in my iPad. Blerghhh -_-)



Taraaa. Seriously, memang sedap. Tapi kene tukar sikit resepi. Jamie punya resepi bikin orang kencing manis. Haha. Maneh melecah!

Filling: 
2 biji epal fiji
25g gula kaster
3 sudu besar air

Crumble:
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan oat
50g butter

1. Potong epal kecil-kecil. Masakkan perlahan di atas pan. Gaul sebati bersama gula dan air. Masak dalam 5 minit.

2. Tuang epal ke dalam baking pan/bekas yang korang guna nak masak. Put aside air jus epal tadi. Tuangkan crumble ke atas epal. Mampatkan sedikit. Tuang air jus epal tadi ke atas crumble.

3. Masak dalam oven selama 20 minit. Siap!

Happy baking :)