Sunday, June 19, 2011

BULI? durhhhhhhhhhhh. boo YOU!

isu ni dah hangat beberapa hari lepas dah. just a small issue, but don't know why these people act as if it was a very serious problem. i wonder whether they want to masuk tv or just seeking for some cheap publicity.


jujurnya, kami bekas pelajar samura menganggap isu ni perkara yang sangat sangat sangat remeh. mari kita kupas sedikit demi sedikit masalah yang KONONNYA problematic itu.


"Berhubung perkara di atas, saya mewakili para ibu bapa pelajar tingkatan 4 SMS Muar atau dikenali sebagai SAMURA berasa dukacita ekoran kejadian buli yang kerap berlaku di asrama kami."
define BULI please.

**********

"...Tambahan lagi, menyuruh kami mengambil tandatangan semua pelajar tingkatan 5 yang berjumlah seratus ke atas dan setiap daripada mereka akan memberi kami tugas yang kadangkala tidak waras diakal.."
what the shit are you talking about? ambil sign senior pun sampai nak report dalam aduanrakyat? grow up la. PLIS. i'm begging u. fyi, ambil sign senior tu merupakan salah satu cara kita nak berkenalan dengan orang atasan kita. berkenalan dengan siapa yang akan beri tunjuk ajar kepada kita. berkenalan dengan siapa yang akan bekerja bersama-sama kita. zaman kami dulu kene ambil senior dorm, senior biro, senior kelab, senior persatuan. tu belum senior naqib naqibah atau pengawas lagi. come on la wehh. tak pernah dalam sejarah SAMURA masuk paper pasal isu bodoh macam ni. maaf kalau bahasa saya kasar.

pakcik yang buat report, saya tak tahu lah kalau anak pakcik yang gembar gemburkan cerita sampai pakcik rasa itu satu pembulian yang sangat melampau. saya pernah lalui zaman itu. tugasan tak waras? menyanyi lagu sekolah? jalan itik di koridor? cabut rumput di tengah malam? kami pernah lalui yang lebih sukar dari itu.


**********

"Perkara ini menyumbang kepada faktor mengapa pelajar Sekolah Berasrama Penuh(SBP) banyak yang ingin keluar daripada SBP"
saya bukan nak riak, bangga, takbur atau ujub. but count the trophies. berapa ramai pelajar yang keluar dari SAMURA sebab tak tahan buli? boleh dibilang dengan jari. berapa ramai bekas pelajar SAMURA yang berjaya di universiti tempatan, universiti luar negara dan berapa ramai yang dah berjaya menjadi tokoh terkemuka? tak terbilang.

persoalan saya, adakah zaman kami dahulu tiada kes BULI? adakah zaman kami dahulu tak perbah ada kes-kes yang memerlukan azan di tengah malam? adakah pada zaman kami dahulu semewah adik-adik di asrama sekarang?

**********


duduk sejenak. fikirlah. betul kah ini satu isu PENDERAAN? benarkah ini satu isu PEMBULIAN? jauh panggang dari api. hanya satu pesanan ringkas buat adik-adik di SAMURA,SAMURA hanya untuk mereka yang tough dari segi mental dan fizikal. if u think u can't handle it, u're not one of us. just pack up ur things and leave. jangan malukan nama SAMURA.
ps: pesanan ini umum buat semua sekolah berasrama penuh.

No comments:

Post a Comment