Monday, April 13, 2020

Resepi : Nasi Ayam Roasted Sedappp




1) Ayam ( Roasted)

Mula-mula, kena rebus ayam.



Bahan:
•ayam dua ketul ( bhgn peha x 2 ketul besar)
• air (sampai ayam tenggelam)

-Rebus ayam sampai agak-agak empuk dan dah keluar pati ayam. 
-Angkat ayam. Put aside kasi sejuk sikit.

Lepas tu, sediakan bahan tumbuk.

Bahan:
•5 ulas bawang putih
•1 ibu jari halia

- tumbuk dua bahan ni sampai lumat. Lepas tu divide 3 bahagian, satu utk masak dalam sup, satu utk perap dekat ayam, ciput lagi utk kuah cili.
- ambil 1 portion, letak dekat ayam yang dah kita rebus tadi. Letak kasi rata semua, lepas tu tuang sikit sos tiram, kicap ABC sos manis, secukup rasa sikit dan madu. Gaul kasi rata semua, masuk oven dalam 15-20 minit. Kejap je sbb ayam dah masak. Settle satu bab.

2) Sup Ayam

Tadi kan dah rebus ayam, kita ambil periuk baru, letak minyak, tumis 1 portion halia dgn bawang putih  tadi, masukkan 3 sekawan ( kayu manis, bunga cengkih dgn biji pelaga),lepas tu masukkan air rebusan ayam tadi. Tambah seketul  pati kuib ayam. Kalau kata takde 3 sekawan tadi, boleh masukkan sup bunjut masa ni. Biar dia masak. Dah sedap rasa, bahagikan kpd 3 portion (1 utk sup ayam, 1 mangkuk kecik utk kuah kicap dan 1 mangkuk kecik utk kuah cili. Pakai mangkuk ikea tu jaa cukup)

In case nak lagi best, boleh la masukkan kentang, carrot, daun sup, dll. Kalau tak nak pun takpe sebab sup ayam nasi ayam simple aja☺️. Biar mendidih, tutup api. Settle lagi 1 bab.

3) Kuah Cili

Bahan:
• 1 tangkai cili merah
• 1 biji tomato
• 1 portion ciput bawang putih & halia yang dah ditumbuk tadi
• 1 mangkuk sup ayam tadi

Blend semua bahan ni. Lepas tu masak atas dapur, perasakan dgn secukup rasa dan satu sudu besar gula. Lepas tu adjust la ikut sedap tekak. Settle.

4) Kuah Kicap

Bahan:
• Kicap manis agak-agak 10 sudu besar
• 1 mangkuk sup ayam tadi

Campurkan dua bahan ni. Pandai-pandai la adjust nak kicap tu tahap mana.

5) Nasi Ayam

Bahan:
• 1 sudu mentega
• portion bawang putih dan halia yg ditumbuk tadi

- Tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk tadi dengan mentega. Dah naik bau, masukkan beras dan air + sup ayam (ikut sukatan beras yang nak masak). Masukkan sikit serbuk kunyit dan separuh ketul kiub pati ayam. Masak dalam rice cooker. Setel!

Finally boleh makan. Sekian.


No comments:

Post a Comment