Tuesday, July 13, 2021

Resepi: Creamy Garlic Sauce with Chicken Fillet




Bahan-bahan:

2 keping chicken fillet/chicken breast

3 ulas bawang putih (racik halus)

2 ulas bawang putih (crush aja dengan pisau)

1/2 ulas bawang holand (racik halus)

1/2 cawan susu segar

1/2 cawan air kosong

1/2 kiub pati ayam

1/2 biji lime.

Butter dalam 2 sudu besar

Black papper (for seasoning)

Cheese 1/2- 1 slice (ikut suka)

1 sudu mixed herbs


Cara-cara:

1) Ketul isi ayam sampai agak flat yang sekata. Perap dengan black papper (ajishio). Letak tepi.

2) Panaskan kuali. Letak satu sudu minyak masak. Letakkan butter 1sudu besar. Masukkan bawang putih 2 ketul yang dah crushed tadi. Masukkan isi ayam. Masak. Dah masak , put aside. Bawa keluar sekali bawang putih tadi.

3) Masukkan butter 1 sudu. Masukkan bawang holand tadi. Saute dalam 5 mins. Then masukkan bawang putih yg diracik tadi dalam 15 secs. Masukkan air. Kemudian, masukkan kiub pati ayam. Kacau sebati. Masukkan sikit lime.

4) Masak until well combined, masukkan mixed herbs. Masak sehingga bawang lembut. Kemudian masukkan susu. Masak sehingga rasa-rasa dah pekat. Masukkan cheese sikit (jika suka). 

5) Bila dah siap, masukkan semula ayam tadi. Siap!


Serious sedap. Have a try!





No comments:

Post a Comment