Tuesday, July 6, 2021

Resepi: Daging Masak Hitam


 
Bahan-bahan:

500 gm daging (agak-agak)
2 batang serai ( ketuk)
3 sekawan 
1 biji tomato
Kicap manis ABC
Kicap lemak manis Jalen
1 sudu besar cili giling
Gula
Secukup rasa

A) Bahan perapan daging

*3 ulas bawang putih
*1 ulas bawang besar (med size)
*1 inci halia
1 sudu jintan manis
2 sudu kicap manis ABC

Tumbuk halus atau blend kasar bahan bertanda *. Kemudian tuang ke atas daging bersama jintan manis dan kicap manis. Perap sebentar.

1) Panaskan kuali. Masukkan serai bersama 3 sekawan. 2) Masukkan 1 sudu cili giling. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sebiji tomato yang dihiris kecil/halus. Masak dalam 2-3 minit.
3) Masukkan daging. Gaul-gaul. Masukkan kicap lemak manis (ikut suka. Agak-agak  dalam 8 -10 sudu besar). Gaul-gaul. Tutup dengan tudung periuk. Masak bagi empuk seketika.
4) Dalam 10 minit lepas tu, buka balik tudung periuk, biarkan lagi sehingga kuah sedikit pekat.
5) Agak dah nak siap masak, masukkan 1 sudu secukup rasa dan lebih kurang 2 sudu gula.
Siap!

No comments:

Post a Comment