Monday, July 26, 2021

Resepi: Sup Ketam ala Chinese Style



Kadang orang panggil sup cendawan enoki bersama ketam. Kadang orang panggil sup ketam bersama enoki . Kadang orang panggil sup telur ala chinese. Ikut suka la nak mana, janji rasa dia sama ☺️


Bahan-bahan:

  • 1/2 bungkus cendawan enoki
  • 6 fillet isi ketam ( koyak-koyak halus)
  • 2 1/2 sudu tepung jagung (bancuh dengan air sedikit)
  • 1 biji telur (pukul dalam mangkuk)
  • 1 kiub pati ayam
  • 2 ulas bawang putih (racik halus)
  • 2 slice halia dalam 1 cm
Cara-cara:

  1. Panaskan periuk. Tumis seketika bawang putih bersama halia. Dalam 10 saat gitu.
  2. Tuangkan air agak-agak 3/4 periuk. Masukkan kiub pati ayam. Biar kacau sebati.
  3. Bila hampir mendidih, masukkan cendawan enoki bersama fillet ketam. Biarkan seketika.
  4. Masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh. Dalam masa few second, kuah akan memekat. Terus masukkan telur. Matikan api. Kacau rata.
  5. Jika perlu, perasakan dengan sedikit secukup rasa
  6. Siap!

No comments:

Post a Comment