Kadang orang panggil sup cendawan enoki bersama ketam. Kadang orang panggil sup ketam bersama enoki . Kadang orang panggil sup telur ala chinese. Ikut suka la nak mana, janji rasa dia sama ☺️
Bahan-bahan:
- 1/2 bungkus cendawan enoki
- 6 fillet isi ketam ( koyak-koyak halus)
- 2 1/2 sudu tepung jagung (bancuh dengan air sedikit)
- 1 biji telur (pukul dalam mangkuk)
- 1 kiub pati ayam
- 2 ulas bawang putih (racik halus)
- 2 slice halia dalam 1 cm
Cara-cara:
- Panaskan periuk. Tumis seketika bawang putih bersama halia. Dalam 10 saat gitu.
- Tuangkan air agak-agak 3/4 periuk. Masukkan kiub pati ayam. Biar kacau sebati.
- Bila hampir mendidih, masukkan cendawan enoki bersama fillet ketam. Biarkan seketika.
- Masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh. Dalam masa few second, kuah akan memekat. Terus masukkan telur. Matikan api. Kacau rata.
- Jika perlu, perasakan dengan sedikit secukup rasa
- Siap!
No comments:
Post a Comment